måndag 25 mars 2013

Vårfrudagen...

...eller Maria Bebådelsedag som den också kallas, firas i de kristna länderna sedan 600-talet och var hos oss en röd dag ända fram till 1953. I Frankrike kallas många kyrkor för just Notre Dame, Vår Fru.

Ängeln Gabriel besöker Maria (del av ett altarskåp från 1400-talet)

Den franska Gaufren!

Norsk våffla med mesost!

I Frankrike äter man gaufres, fyrkantiga, ganska tjocka rutmönstrade våfflor med socker eller sylt och grädde. Våra våfflor är tunnare och har ofta hjärtformade delar!  Att det kallas våfflor i Sverige tror man beror på slarvigt uttal av Vårfrudagen upprepar man det ett flertal gånger efter varandra så blir det våfflor...det skulle således ha givit upphov till traditionen att äta våfflor  och i dag, den 25 mars, är det den rätta dagen att njuta denna godsak! Denna dag ansågs också vara den första riktiga Vårdagen och det ser ut att stämma nu när jag tittar ut genom fönstret! Numera äter vi ju våfflor lite då och då och i Norge är det nästan en "nationalrätt"!  Här serveras våfflan gärna med några skivor brunost (som mesost) också och det smakar lite konstigt först,  men är inte alls oävet!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar