fredag 7 september 2012

Vårt dagliga bröd...





Vår by har tre boulangerier. Varje morgon är de fulla av kunder som köper "restaurant" (stora kraftiga baguetter) vanliga baguetter, boule (runda bröd), ficelle (små smala) etc..ofta också croissant eller pain au chocolat som vi ofta gör. Trots att man annars handlar det mesta i vanliga butiker eller supermarché är boulangeriet hjärtat för de flesta fransmän. När man kommer på morgonen doftar det underbart genom dörren och varm, både i hjärtat och i handen, går man i väg med sitt bröd. Aldrig i en kasse utan i handen eller under armen. Jag har aldrig hört talas om eller sett att en fransman bakar själv som vi gärna gör i Sverige, även om bagerier börjar växa upp även hos oss. Men det blir aldrig samma sak. Den minsta by kan sakna det mesta men aldrig sitt boulangeri! Jag tänker på det här med bröd...Bröd och vatten säger man ju när man tänker på det mest fundamentala i livet. Jesus förvandlade brödet så att det skulle räcka till många och själv symboliseras han i nattvarden av bröd. Horst berättade att under och efter kriget fanns det sällan riktig mat på bordet. 4 små barn, alltid hungriga, och en mamma som var änka med allt ansvar. En dag kom hon hem med ett halvt bröd som hon fått av någon. Det delades upp i 4 små bitar, själv var hon utan. Min älskade farmor Agnes bakade bröd till fåglarna varje vecka. När hon var försenad satte de sig på fönsterblecket och knackade! Så mitt förhållande till bröd är både lekamligt och andligt!

1 kommentar: