onsdag 12 september 2012

Det svarta guldet!




Tryffel anses av många vara den främsta delikatessen och vår del i Provence tillhör tryffelbältet. Som ni vet är tryffel en slags svamp som växer under jorden, under speciella ekar, och för att hitta denna dyrgrip använder man sig av särskilt utbildade hundar och grisar, "tryffelsvin". Den svarta tryffeln är den vanligaste , mer sällsynt är den vita, men båda sorterna kostar mycket pengar. För några år sedan fick vinbonden ta vatten från vår brunn och som tack kom han med en liten glasburk innehållande tre pyttesmå svarta klumpar! Tryffel, sa han, men vi förstod nog inte riktigt värdet av detta... den lilla burken står fortfarande på hyllan men det har en annan förklaring! Vi fick tips om att det fanns en riktig gourmetrestaurang, "Bruno", utanför byn Lorgues,  där man bara serverade rätter med tryffel. Det var en upplevelse med många variationer! Det började med att en servitör kom in med en stor korg med tryffel och så höll han en föreläsning om dessa på smattrande franska... sedan kom den ena rätten efter den andra och allt innehöll tryffel t.o.m drinken först!! Hemresan blev en pers...Agnes körde och Christer och jag låg i baksätet och flosade och rapade tryffel. Aldrig mer, sa vi, så nu står den lilla burken där i köket oöppnad!

2 kommentarer:

  1. Ha ha ha! Ja, lagom är alltid bäst. :) Men i mindre doser är ju tryffel såååå gott! Ni ser ut att ha det riktigt bra, härligt!! Kramar

    SvaraRadera
  2. Ja det middagen glömmer jag aldrig!!! Jag rapade truffel i flera dagar!

    SvaraRadera