lördag 2 februari 2013

Femtio nyanser...nja...


Nu har jag läst "50 nyanser av honom " av E L James, ja, slutet skummade jag eftersom jag lånat boken av Agnes och i morgon reser jag tillbaka till Sverige. Vad ska jag säga? En av de mest lästa böckerna någonsin, miljontals, företrädsvis kvinnor, har läst den och nu är jag en av dem. Egentligen hade jag ingen lust från början men så svarade författaren Linn Ullman, som besökte TVprogrammet "Babel "på en fråga om hon skulle läsa den, att ja, man bör väl göra det eftersom den tilltalar så många kvinnor och man blir då naturligt nyfiken och vill förstå varför.
Kan jag svara på det nu? Förutom sexet som skildras mycket ofta och ingående är personerna som klicheér på prinsen och prinsessan. Han, otroligt snygg med en läcker figur, smålockigt hår, spelar piano som en Gud, är pilot med eget plan,  gillar opera men även Sinatra, rik som ett troll, framgångrik företagsledare med socialt patos....och hon den oerfarna oskulden, lite charmigt klumpig men ack så vacker med sitt  långa hår, där lockarna ostyrigt tittar fram när hon sätter upp det, klarar av universitetet med glans, intelligent och med skinn på näsan trots sin osäkerhet. Ja, ni hör själva, visst är det "Mitt livs novell" eller "Hjärtebiblioteket"som får en renässans. Men det inser nog de flesta, så det är sexet som lockar förstås.
Det finns inte mycket bra porr, såvitt jag vet, för kvinnor som också är skrivet av kvinnor. Jag minns "erotiska noveller" från 70-talet där flera var skrivna av kvinnor men annars är jag novis på området. Här är det inte vaniljsex (ett för mig nytt ord) som skildras utan sexualitetens mörkare områden, det farliga, där olika redskap används för att bl. framkalla olika fysiska upplevelser, att tänja på gränser, att spela med underkastelse respektive dominans.  Kanske är det detta som lockar. Jag tror att mannen och kvinnans sexuella preferenser är olika men obs! likvärdiga och inom det intima området gäller nog inte samma "lagar" som att diska eller hämta barnen på dagis. Blev jag pirrig då? Nej tyvärr skulle jag vilja säga även om vissa sexskildringar är häftiga. Säkert tilltalar boken mer en yngre generation än min, som är uppväxt under en prydare tid( även om mycket hände under 70-talet), och som jag förstår har det kommit ytterligare två delar så Miss Steele kommer säkert att bota Mr Grey från hans demoner och allt kommer sluta lyckligt, som i sagan!

1 kommentar:

  1. ha ha, härlig recension! jag tröttnade efter första akten (ha ha)..tunt liksom..KRAM

    SvaraRadera