Som ni kanske märkt nämner jag min mamma ganska ofta. Det beror på att hon alltid fanns med i olika sammanhang och då mycket i samband med stora högtider som julen t.ex. Hennes inlagda sill var ett måste på julen men även vid påsk och midsommar. Man kan säga att hon var specialist på att få fram den goda smaken fast receptet i sig är väldigt enkelt och basalt. I matboken "Matlagare i Enskede" finns receptet med men det är svårt att ta en tydlig bild så jag skriver receptet separat. Men lura er inte av enkelheten, det är smaken det gäller! Sedan några år har vi försökt att göra efter, men det vill sig inte riktigt. Första året smakade det för mycket fisk och andra året tror vi att det var för lite socker. Min son Tobbe lyckades faktiskt ganska bra ett år men nu minns han inte hur han gjorde. Kanske har det att göra med sillen. Mamma köpte alltid sill i tunna och sillen var stor och kraftig. Det fick ligga i vatten i minst tolv timmar och sedan rensade hon den från skinn och ben, ett verkligt pillerjobb. Sedan gjorde hon lagen där sillen fick ligga i flera dagar och då och då smakade hon av. Fast och fin och välsmakande serverades den sedan på julbordet med nyhackad lök och bredvid den lilla potatisen och nubben. Sååå gott! Nu gör vi ett nytt försök! Sillköpet igår fick vi kasta eftersom sillen låg för länge i vattnet och blev mosig. Enligt Beas trevliga fiskhandlare är sillen mycket mindre nu för tiden och ska därför ligga endast 5 a 6 timmar i vatten. Vi litar på honom och gör ett nytt försök! Så prövar ni mammas recept så ta kortare urvattningstid! Om några dagar meddelar jag er resultatet!
Kategorier
- Allmänt
- Att säga ifrån
- Barn
- Barnbarn
- bokhandel
- boktips
- coronatid
- Dalen
- Dikt
- Familj
- Fest
- Film
- Frankrike
- Funderingar
- Japan
- jul
- Julpyssel
- Konst
- kriget
- Kropp och själ
- kultur
- Kören
- Mat
- Mina barn
- Minnen
- Musik
- Promenader
- Religion
- Renovering
- Resor
- Skrivande
- Sommar
- Starka kvinnor
- Svagheter
- Teater
- tradition
- Tromsö
- Trädgård
- tvserier
- Val
- Vinter
- Våren
- Vänner
- Världen
- Åldrande
torsdag 20 december 2012
Dollans sill....
Som ni kanske märkt nämner jag min mamma ganska ofta. Det beror på att hon alltid fanns med i olika sammanhang och då mycket i samband med stora högtider som julen t.ex. Hennes inlagda sill var ett måste på julen men även vid påsk och midsommar. Man kan säga att hon var specialist på att få fram den goda smaken fast receptet i sig är väldigt enkelt och basalt. I matboken "Matlagare i Enskede" finns receptet med men det är svårt att ta en tydlig bild så jag skriver receptet separat. Men lura er inte av enkelheten, det är smaken det gäller! Sedan några år har vi försökt att göra efter, men det vill sig inte riktigt. Första året smakade det för mycket fisk och andra året tror vi att det var för lite socker. Min son Tobbe lyckades faktiskt ganska bra ett år men nu minns han inte hur han gjorde. Kanske har det att göra med sillen. Mamma köpte alltid sill i tunna och sillen var stor och kraftig. Det fick ligga i vatten i minst tolv timmar och sedan rensade hon den från skinn och ben, ett verkligt pillerjobb. Sedan gjorde hon lagen där sillen fick ligga i flera dagar och då och då smakade hon av. Fast och fin och välsmakande serverades den sedan på julbordet med nyhackad lök och bredvid den lilla potatisen och nubben. Sååå gott! Nu gör vi ett nytt försök! Sillköpet igår fick vi kasta eftersom sillen låg för länge i vattnet och blev mosig. Enligt Beas trevliga fiskhandlare är sillen mycket mindre nu för tiden och ska därför ligga endast 5 a 6 timmar i vatten. Vi litar på honom och gör ett nytt försök! Så prövar ni mammas recept så ta kortare urvattningstid! Om några dagar meddelar jag er resultatet!
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar