Inte en dag här utan en ostbit! "Hur ska man kunna regera ett land som har 500 sorters ostar" lär Charles de Gaulle ha sagt! Ja, det finns hur mycket som helst och det är inte alltid lätt att välja. Ostarna görs av ko-får eller getmjölk och lagras sedan på olika sätt. Ni känner säkert till historien om hur en av de mest kända mögelostarna Rouqefort kom till? Inte?! En förälskad fåraherde som skulle möta sin käresta, glömde sitt bröd med fårost i en grotta i byn Rougefort. När han kom tillbaka flera dagar senare fann han sitt bröd och fårost med ett blåaktigt mögel, han smakade och upptäckte att det var gott! Voila, detta var början på den världsberömda osten. Osten lagras fortfarande i Combaloagrottorna som de heter och de blåaktiga möglet finns i bergssprickorna och heter Penicillium roqueforte! Vi kan ju numera köpa de flesta franska ostar i Sverige och nu vill jag berätta en rolig sann historia. Goda vänner till oss hade varit i Frankrike och köpt med sig vin från en vingård. De ville bjuda några vänner på en fransk afton men kom på att det fordrades ost också, så i lanthandeln i byn (detta var uppe i Jämtland) köpte de en stor Brietårta. På kvällen åt och drack vännerna och en av dem sa "Vilken underbar Brieost! Det är verkligen skillnad på den man köper i Frankrike och här i lanthandeln…" Ridå!
Roguefort |
Chèvre, getost |
Så gott! Rolig historia. Men visst är det kul att det på riktigt finns nyskapade ostar i Jämtland nuförtiden
SvaraRaderaHelt rätt Eva! Vi köper ofta dessa ostar , som mycket väl kan mäta sig med de franska, när vi är uppe i Edsåsdalen! Överhuvudtaget är Jämtland ett landskap där det händer mycket på just matfronten!
SvaraRadera