onsdag 30 oktober 2013

"Orden som befriar..."

Maria och Elisabeth samtalar

Jag kan inte lämna min klosterträdgård riktigt ännu. Tänker på alla givande samtal som infann sig mellan oss deltagare. Vissa hade redan börjat skriva på teman som de tagit med sig hemifrån, så även jag, men den annorlunda miljön och allt det vi delgav varandra gjorde att flera tänkte om och började skriva om annat eller t.o.m inget skrevs. Vilken makt orden kan ha. Rubriken på min blogg är från en bok från slutet av 70-talet skriven av fransyskan Marie Cardinal. Den handlar om hur hon via 7 års psykoanalys tog sig tillbaka till ett liv utan ångest och psykosomatiska besvär tack vare just orden. Att äga ett språk ser jag nästan som det allra viktigaste. Att via både det talade och skrivna hitta tillbaka till sig själv, att hitta en plattform som bär, att nå fram till andra.  Flera av oss i gruppen bar med sig minnen av svåra upplevelser, men viljan att hitta de rätta orden till sina berättelser är stark och utmanande.  Att lyssna på varandras texter, att lyssna på varandra i samtal, inspirerande och lärorikt.  Även trädgården talade  till oss med växter som fortfarande blommade trots att det är vintervila, med sina torra buskar och avlövade trän. Under träden stod stolar, lätta att vända mot varandra eller bara sitta i för en ensam stund.
Hit kommer jag att återvända många gånger i mina tankar....4 kommentarer:

 1. Det låter underbart för själen att vara i en klosterträdgård. Och vad jag minns vilket starkt intryck Orden som befriar gjorde på mig när jag läste den första gången.

  SvaraRadera
 2. Jag tycker mycket om trädgårdar i allmänhet men just klosterträdgården är speciell just för att den är omgiven av murar och inte alltid tillgänglig...

  SvaraRadera
 3. Jag har aldrig varit i Jerusalem och inte heller drömt om att resa dit. Efter att ha fått ta del av dina intryck i ord och bild känns det som jag varit där och att det varit en mycket innehållsrik upplevelse. Tack!
  gunilla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Gunilla! Vad roligt att du uppskattar min blogg om Jerusalem! Det är verkligen en fascinerande stad och jag hoppas att du blivit lite inspirerad till att resa dit själv! Shalom!

   Radera