måndag 13 maj 2013

Wien och Vin!


Min härliga Karin vän o rumskompis!
Det är en fin stad Wien! Vackra hus, lätt att ta sig fram med tunnelbana och spårvagn för att att inte tala om att promenera! Särskilt i gamla staden med sina prång och gränder. Stora vackra parker bjöd oss på svalka i sommarvärmen och inte bara oss 28 korister utan också alla andra turister som översvämmade  staden.
Slottet Schönbrunns vackra barockpark stod i fullaste blomprakt och i Stadsparken hade man dukat upp med massor av "matstånd" för provsmakning av
delikatesser från olika delar av Österrike.  Wien är även en caféstad och här behöver man inte skämmas för om man "bara" tar en kopp kaffe utan här får man sitta så länge man har lust! Du kan även äta smårätter och dricka av det goda vita vinet Grünerveltlein, som är "farligt" lättdrucket och som vi därför njöt av både till lunch , middag och kväll! När man är med en kör blir det inte många ensamma stunder och det är inte meningen heller! Man har sin rumskamrat och sedan går man i flock med växlande antal och där hamnar man då med olika personer som man får tillfälle att prata lite närmare med. Och hur gick det med sången då och hostan!?
Före de två konserterna "slurpade" jag i mig lite hostmedecin, hade flera tabletter i fickan att ta till och allt gick jättebra! I Wien sjöng vi i Peterskyrkan, en riktig barockkyrka med härlig aukustik och i Sopron, en liten stad i Ungern nära gränsen i en mindre utsmyckad men gammal lutheransk kyrka.
Sopron var också en vacker stad och här öppnades grindarna i järnridån för första gången, inledningen till Berlinmurens fall 1989. Franz Liszt  den store pianisten och kompositören bodde här också och han lär ha varit en mycket vacker karl och kvinnornas gunstling! Mozarthuset i Wien var för oss ett måste och här bodde han i flera år och komponerade bl.a. "Figaros Bröllop". Ja, Musik med stor M präglar hela Wien och nu fick vi vara en del av den! En stad att verkligen återkomma till!
Johan Strauss
Schönbrunns mäktiga slott. Här trivdes kejsarinnan Maria Theresia av Habsburgska ätten.
Hon regerade mellan 1740 -1780 och fick 16 barn bl.a Marie Antoinette
En liten del av den enorma barockparken
Skönt att vila fötterna!
Har försökt plantera denna vackra växt men misslyckats...
Mozartkaffe!
Sopraner och basar
Lägg märke till Reportoaren! Inte en bokstav rätt...
Vi sjöng helt andra tonsättare!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar