torsdag 16 maj 2013

Att finna sin röst...

På vår franska lektion i veckan hade läraren tagit med sig texten till Edith Piafs sång Hymne à l`amour. En sång hon skrev själv och dedikerade till sin stora kärlek boxaren Marcel Cerdan, som omkom i en flygolycka på väg från New York till sin älskade Edith i Paris. Vi lyssnade på sången och alla greps vi av hennes intensiva och uttrycksfulla röst, som människor alltid gjort. Den lilla "sparven" 1,47 i strumplästen och alltid i svart är verkligen ett med sin röst. Jag har tänkt mycket på det här med röster och hur de på olika sätt berättar om innehavaren. Rösten kan uttrycka alla dina känslor, även dem du försöker dölja, du kan härma och imitera men i grunden finns det som är just din röst. Hur många sångerskor eller sångare med för den delen sjunger med sin egen röst? Ofta tycker jag att de flesta låter nästan likadana, det är svårt att urskilja den ena från den andra, det är som om man härmar varandra.
Att hitta sin röst är inte alltid lätt. Sångerskan Marie Bergman arbetar mycket med detta och ibland anordnar hon s.k "Toning" ofta i ett kyrkrum där klangerna får en extra skjuts av akustiken och valven.
Genom att ljuda med mjuka vokaler kan du släppa spänningar och låsningar och också hitta klangbottnar i din egen kropp. Bara att kraftfullt få släppa ut tonerna utan tanke på hur det låter är en befrielse. Jag upplevde det själv en gång när jag gick på yoga som innehöll just "toning". När vi till slut släppte den genanta känslan av att gapa. sträcka ut tungan och ljuda starkt på "aaaaaa" lösgjorde sig en enorm kraft och det slutade med att vi alla hittade en gemensam ton och klang! Precis som man strävar efter i en kör. Och det är konsten, att finna och behålla sin individuella röst men också kunna samklinga med andra.
Några exempel på genuina röster enligt mitt tycke! hade gärna tillfogat Whitney Houston också.
http://www.bergmanvoice.com

3 kommentarer:

 1. Ja, rösten är oerhört spännande! Du får gå till Katarina kyrka. Har sett att hon är där ganska regelbundet. Det lär komma mycket folk också. Kan tänka mig att det bli en väldigt stark upplevelse! Att hitta sin röst är nog lite som att hitta sig själv. Vissa hittar sig själv genom att lära känna sin röst. Ja det finns många infallsvinklar på temat. Rösten utvecklas i alla fall hela tiden tycker jag. Den mognar liksom resten av personligheten. Den blir djupare, mer nära, mer färg, friare uttryck.. Ibland tror jag att man lika gärna kan gå till en sångpedagog som till ngn annan "må bra terapeuft"..Eller så kanske bara sätta sig ner och lyssna på ngn riktigt vacker röst.. Anna-Lena

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag ska gå dit vid tillfälle. Känner att jag behöver ta tag i min röst. Mitt uttryck är friare men jag har mindre kraft och känner att jag måste arbeta mer för att rösten ska bottna i min kropp. Tänker försöka ta lite sånglektioner till hösten...tror som du säger att det ger en "Må Bra effekt" på flera sätt!

   Radera
 2. Låter toppen tycker jag! Rösten behöver lite smörjning nu och då annars börjar man lätt kompensera och hitta på tokigheter.

  SvaraRadera