söndag 8 april 2018

"Du är vad du äter..."

Jag och Christer äter mycket mindre nu för tiden! Det är väl så att man fordrar mindre när man blir äldre, inte jobbar och inte är så fysiskt aktiv längre...När vi äter ute delar vi ofta både på förrätt och varmrätt när det är meny,  och är det bara "dagens" tar vi för det mesta en liten förrätt också. Det känns bättre än att sitta bara med en tallrik! Det har hitills aldrig varit några problem och för det mesta tar de in en extra tallrik också. Vad äter ni egentligen när ni är ensamma? frågar barnen som undrar var valkarna kommer ifrån!!
Ja inte blir det någon särskilt kulinarisk matlagning! Christer som i och för sig gärna står vid grytorna om vi är flera finner det inte särskilt meningsfullt att laga komplicerat till oss två, utan då blir det enklare varianter, men för den skull inte mindre goda!
Förrätt blir efter säsong och nu är det sparris som gäller! Otroligt gott med smält smör och salt, och sedan har vi ju kronärtskockan, som svämmar över på marknaden, och den ätes också med smält smör och salt!
Ibland gör vi paprika med getost och honung, hur enkelt som helst; bara lägg getost på en paprikahalva, strila på lite olivolja och sedan in i ugnen 200 gr i 20 minuter, sedan strimla över lite honung och ev lite timjan!
Paté med cornichon och lite rostat bröd är inte fel och då gillar jag särskilt skogspatén med svamp "paté forestiere" och sedan har vi ju melon och prosciutto...
Men äter ni ingen varmrätt? undrar ni! Jo varje tisdag köper vi kyckling på marknaden och så gör jag pannbiff, och nu när vi fått fiskaffären tillbaka blir det grekisk fisk eller lax i ugn! Potatis blir ofta egenhändigt gjord pommes eftersom vi inhandlat en fritös! Man kan säga att vissa av dessa rätter förekommer varje gång vi kommer hit!
Dessa vällagade och goda rätter avnjöt vi på en bistro i den vackra byn
Moissac Bellevue!
Förrätten grillade små sardiner på karamelliserad lök på pate feuilletée (ett luftigt bakverk)
och sedan Aioli fisk med vitlöksmajonnäs,  dock en lättare variant med grönsaker som verkligen var al dente!

Därför äter vi ofta lunch ute för att få variation och också få tillfälle att njuta av äta fransk "husmanskost". Efterrätt kan bli en chokladbit eller något av alla de olika efterrättsvarianter som finns i butiken. Just nu är det jordgubbar från Carpentras som gäller! Som svenska är de inte men likafullt helt ätbara!
 Min grekiska fisk brukar vara uppskattad så här får du receptet!
Salta och lägg ett fryst fiskblock (vit fisk) i ett fat
Pressa på vitlök och citron (en halv, man får prova så att det inte blir för mycket citronsmak)
låt ligga drygt en halvtimme ungefär inte så noga
värm upp olivolja i en kastrull
lägg i fiskblocket försiktigt, häll i lite vatten i fatet och häll i kastrullen
klipp ner massa persilja
vänd fiskblocket då och då och låt sjuda tills fisken är klar
Servera med pressad potatis!
Det här receptet är från Anna Bergenström som hade en mycket uppskattad kväll i min bokhandel då det begav sig!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar