tisdag 12 januari 2016

Bland fårskallar och rondeller!Det var en fransk arkitekt Eugène Hénard som 1906 skissade på ett förslag som blev grunden för den moderna rondellen! I Frankrike finns ca 30.000 och varför jag skriver om dem är att många är så vackra!! Åtminstone här i södra Frankrike lägger man sig vinn om att rondellen ska ge en skönhetsupplevelse när man åker in i den. Ofta har man skapat som ett litet miniatyrlandskap med en uppbyggd ruin eller några pelare eller också står någon gammal vagn uppställd med ett överflöd av blommor. Min absoluta favorit ligger på vägen mot Toulon, ett "Provence i miniatyr", med en liten cabanon, en brunn, olivträd, några rader med vinstockar och ett stort fält med lavendel! När lavendeln blommar lyser fältet emot dig ävensom rosenbuskarna runt cabanonen! Det går helt enkelt inte att köra fort!!! man vill helst stiga av och sätta sig på stenbänken utanför husknuten!
Och det är väl också det som gör att rondellerna mer och mer tar över vägkorsningar. Trafikköerna blir självreglerande, hastigheten låg och inga rödlysen behövs. De kollisioner som ändå sker är ofta i form av plåtskador,  sällan allvarliga personskador, varför man mer och mer går över till rondeller. Så även i Sverige men där har Sverige en del att lära i fråga om skönhetstänk, rondellhundarna till trots!!!
Men en sak fattas i mitt  provencalska landskap,  fåren... och som en tanke...  när vi kommer hem från vår biltur är trädgården full av vilsekomna får och en av dem står på trappan och tittar på oss när vi kliver ur bilen.

De andra går lugnt och betar i gräset och bryr sig inte ett dugg om oss. Inga vallhundar, ingen herde i sikte. Vad göra? Han ser rätt stor ut baggen med sina horn och sin mässingsskälla runt halsen,  så jag tar sopkvasten och börjar schasa. Trögt…men till slut rör de på sig och småspringande försöker de ta sig runt huset, men där står Christer!  Det är bara för baggen att föra sin flock ut genom grinden och upp i grannens olivlund, och han kommer genast rusande med armarna viftande... schas, schas! Som ett böljande vitgrått hav försvinner de nerför kullarna….
2 kommentarer:

  1. Hahaha blev grannen sur på er för fåren också. Kramar

    SvaraRadera
  2. Han bevärdigade oss inte med en blick…han är en riktig fårskalle!!
    KRAAAM

    SvaraRadera