lördag 7 november 2015

Från Bejing till Shanghaj…1

How do you do!

"Good Morning, Good Morning!", vinkar alla barmen när de går förbi oss genom en trädgårdskorridor i den vackra parken runt pagoden i den vackra staden Suzhou också kallad "Kinas Venedig" p g a sina många kanaler  och även känd för att ha Kinas vackraste kvinnor!
 Vi har börjat dagen med en härlig promenad bland vatten och små broar och stenpartier, allt inspirerat av gammal kinesisk trädgårdskonst. Inte så mycket blommor men gröna träd och buskar och små paviljonger utplacerade här och var där man kan stå och njuta av utsikten eller sitta och vila. Vi är nästan ensamma i parken. Vår grupp har fått en ledig stund och vi delar på oss snabbt för att slippa de kollektiva vandringarna för en stund. Solen tittar fram och speglar sig i vattnet där massor av guldfiskar simmar runt. Jag njuter av den begynnande värmen och av tystnaden. Ett stenparti lockar med en smal öppning och vi går in i gången. Längre in  hör vi ljudet av porlande vatten och så står vi plötsligt bakom ett litet vattenfall. Väl utkommen från den lilla grottan ser vi en grupp äldre som gör olika rörelser. Långsamt svänger de sina armar och händer och en äldre man rör sig sakta i sidled. En dam går emot mig när hon ser att jag också stannat till och dansar lite lätt. Hon ler och säger något jag inte förstår, kanske att jag ska vara med!
Nu är tid att samlas igen och stärkta av alla barnens leenden och lugnet sätter vi oss på bussen för en ny innehållsrik dag.
Suzhou är berömt för sina trädgårdar som byggdes av aristokratin under Mingdynastin (1368-1644) och här ligger en av de äldsta "Fiskarens trädgård", som vi också besöker. Trädgården är från 1140 med sitt lika gamla hus och finns, tillsammans med andra trädgårdar, med på världsarvslistan. Bakom varje detalj i trädgården ligger en bestämd filosofi. Inget lämnas åt slumpen. Sten, vatten,växter, hus, allt har sitt symbolvärde. Små stigar och stenpartier öppnar för överraskande vyer och här i "Fiskarens trädgård" finns s.k levande tavlor. Inglasade levande träd som visar de olika årstiderna. Allt utstrålar harmoni, som vattnet,  som ska vara stillastående och endast spegla det omkringliggande.
karta över "Fiskarens trädgård"
en levande tavla
Magiskt träd
Tranan sägs symbolisera långt liv...
Cirkeln symbol för helhet...

2 kommentarer:

  1. Låter så härligt. Vilken söt bild på kvinnan..kram ann

    SvaraRadera
  2. Kram och ser fram emot vår lunch på torsdag!

    SvaraRadera