söndag 8 november 2015

Från Bejing till Shanghai….2


"I himlen finns paradiset, på jorden finns Suzhou och Hangzhou", ett kinesiskt ordstäv. Suzhou har jag redan skrivit om men i Hangzhou finns förutom ett berömt  tempel, området Västra sjön, ett omtyckt rekreationsområde. Staden grundades under Qin-dynastin ca 200 år f.kr, det var också den dynastin som först enade Kina och det berättas också att Marco Polo besökte staden för 700 år sedan och överväldigades av dess skönhet. Då bodde 1 miljon människor där och var då världens största stad. Nu bor här 5 miljoner… (i Kina en liten stad!)
När vi kommer fram till sjön vilar allt i ett grådis. En konstgjord sjö med konstgjorda öar med små trädgårdar,  valvbroar, tempel, lotusblommor, pilträd som hänger med sina grenar över stränderna…från början en kejsares helt privata paradis men nu på världsarvslistan och en glädje för alla. Vi åker en liten tur med båt på sjön och promenerar sedan omkring. Denna sjö är omgiven av berg och har inspirerat poeter och konstnärer i århundraden och också haft ett stort inflytande på den kinesiska trädgårdskonsten.
En kopp kaffe på "Starbuck" smakar gott!
På väg mot Suzhou stannar vi i en liten stad Wuzhen "Österns Venedig" och här verkar tiden ha stått stilla. Inga bilar, mer eller mindre välbevarade hus utmed kanalerna. Hus som inrymmer museum, restauranger och ett enkelt tempel, men också gott om turistisk kommers förstås.
Dock känns det som tiden stått stilla och man förflyttas flera århundraden tillbaka…
Väl i Suzhou åker vi kanalbåt runt gamla staden och här lever och bor människor som de gjort i alla tider i hus som i vissa fall ser ut att ramla ihop när som helst.  Man tvättar vid kanalkanten, lagar mat på osiga spisar och har små odlingar på balkonger.
Jag tänker och undrar över hur det kommer att se ut här om ett tiotal år…husen kanske uppköpta, som  Bejings hutonger (de gamla husen som förr präglade hela staden), av rika kineser som restaurerar och bygger om…
Vi stiger i land på en lokal marknad och här finns inga turister. Alla tittar på oss när vi går omkring på den smala gatan med höns som kacklar och fiskar som simmar runt i kar…Här finns inga tjusiga marknadstånd som i Provence…nej här står eller sitter man var man kan med sina varor, upplagda antingen på ett bord eller på marken. Inga krusiduller eller turistiskt tillrättalagt…skönt!

De stora bladen i bakgrunden är lotusblommans blad
Wuzhen
kanalen i Suzhou


marknadsliv
bambuskott
grönsaker av alla de slag
nijao!

2 kommentarer: