torsdag 6 september 2012

Aioli




Aiolo är ju som de flesta vet en fransk majonnässås gjord på bl.a vitlök och olivolja. Mycket god och ingår i Moules frites (vinkokta musslor med pommes frites) som jag alltid äter här när tillfälle ges! Men Aioli är också namnet på en provencalsk maträtt, som består av potatis, haricot vert, ägg, musslor i bland, blomkål, morötter, rödbeta och så fisk som tillreds av torkad och saltad kabeljo och så naturligtvis mycket aioli! Det är mycket vanligt med torkad fisk i Medelhavsländerna och var så även i Sverige förr i tiden. I Norge är det fortfarande vanligt och när man reser där kan man se långa hässjor med torkad fisk lite här och var efter kusten. Lutfisk är väl det närmaste vi kommer i Sverige och det äts ju inte så ofta. Nåväl i går bjöd Horst oss på lunch på Modern Bar i byn. Här serverar man varje onsdag Aioli och man måste beställa dagen innan. Hungriga bänkade vi oss! Det var inga dåliga portioner som serverades! Tvärtom! för mig hade hälften kunnat räcka, men man må betänka att här äter också många som har hårt arbete och som kan behöva mycket mat. Det var i alla fall mycket gott! I morse reste så vår vän och nu är vi ensamma några dagar innan nästa besök. Skönt med lite andrum.

1 kommentar: