onsdag 15 juni 2016

Oslo tur och retur!


Vad gör man med en sommarförkylning som inte vill släppa…det värsta är att man blir så energifattig och har svårt att komma igång! Men jag vägrar låta mig nedslås och kämpar med den förbaskade kirskålen som nu nästan helt tagit över min rabatt…SAS-strejken är över och jag har haft mycket svårt att sympatisera, om knappt alls. Har i stället tyckt synd om alla som inte kommit iväg på semester eller annat och vi själva åkte till Oslo för att hämta hem Agnes och Elsa Dolly som varit i Tromsö. Danska och norska piloter går inte under samma avtal som de svenska så därför kunde hon flyga från Tromsö. Att ta sig från Oslo gick dock inte. Alla tåg och bussar fullbokade och att hyra bil ställde sig alldeles för dyrt. Men Christer och jag gjorde det till en utflykt! Visserligen en ganska lång sådan,  men vi for genom ett sommarvackert,  soligt Sverige och stannade till på Alsters herrgård utanför Karlstad.
 Här föddes Gustaf Fröding 1860 och man kan göra en guidad tur i huset. Det gjorde vi inte men vi åt en räksmörgås i den vackra trädgården men utsikt över Vänern. Jag blev nyfiken på Fröding och friskade upp minnet via googel (detta fantastiska uppslagsverk…) och läste om denna gudabenådade diktare och hans i mångt och mycket tragiska liv som ändade vid 50 års ålder. Många dikter lever fortfarande i vårt kollektiva minne, "Det var dans bort i vägen", "Våran prost", "Vackert väder"och "Tre trallande jäntor". För dikten "En morgondröm" blev han åtalad för de erotiska inslagen som dåtidens moralkodex ansåg alltför stötande (det skulle vara nu…) och även om han blev frikänd påverkade uppståndelsen hans redan bräckliga psyke och bidrog allvarligt till hans sinnessjukdom.
På hemvägen från Oslo stannar vi återigen i Karlstad men denna gång i centrum där vi äter vår allra första app-middag!! En nyöppnad restaurang där man beställer via en app i mobilen och serveringspersonalen endast går runt och frågar om allt är till belåtenhet! Snart behöver man väl ingen personal…bara de som lagar mat och tar betalt…Gott var det i alla fall och roligt…men ytterligare arbetstillfällen som försvinner…


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar