onsdag 22 juni 2016

"Det viktigaste är osynligt för ögat…"


Två fantastiska kulturupplevelser har påverkat mig denna vecka. Dels den retrospektiva utställningen på Moderna Museét med den japanska allkonstnären Yayoi Kusama och dels filmen "Den lille prinsen" efter en roman av fransmannen Antoine de Saint Exepéry. Båda upplevelserna gjorde mig lycklig, fundersam, vemodig men framförallt hoppfull. På olika sätt penetreras de stora livsfrågorna om liv och död, kärlek, vänskap, att få vara den man är…och vikten av att se med hjärtat! Yayois universum rymmer prickar, psykedeliska färger, fallosar och jättelika pumpor som mångfaldigas bl.a i ett spegelrum,  men symboliken, som jag upplever den, är densamma som hos lille Prinsen; att bevara lekfullheten, aldrig glömma barnet inom sig, kärleken…

 Tänker på bilden av lammet i lådan…Lille prinsen vill att flygaren ska rita ett lamm, vilket han också gör. Men lille prinsen blir inte nöjd…då ritar flygaren en låda med några hål och då säger lille prinsen, "Ja där inne ligger ju lammet…"

Yayoi Kusama föddes 1929, flyttade till USA, New York, vid 28 års ålder och blev en del av 60-talets popkonst. Här organiserade hon bl.a kroppsfestivaler där nakna människor målades med färggranna prickar! Återkomsten till Japan blev i mångt och mycket en besvikelse för henne och hon drabbades av psykiska problem och la då frivilligt in sig på ett mentalsjukhus där hon fortfarande bor och är verksam.
Antoine de Saint Exepéry föddes 1900 i Lyon och hans dröm var att bli flygare. Himlen blev för honom förknippad med tillvarons mysterium, det universella och kosmiska. Och det är från himlen som lille Prinsen faller ner på jorden från sin lilla planet B612 där han möter flygaren som tvingats nödlanda med sitt plan i öknen, och här berättar prinsen för flygaren om sina resor bland himlakropparna och de människor han mött. Antoine skrev många uppmärksammade böcker men det var boken om lille Prinsen som av franska folket röstades fram som 1900-talets bästa bok! Själv omkom han 1944 då hans plan förmodligen sköts ner av tyskarna utanför Marseille.
Två konstnärer som trots stora olikheter möts i frågor som aldrig blir inaktuella;  frågorna om vår existens och livets mening.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar