lördag 19 december 2015

"Shaken not stirred…"


Klart man måste besöka James Bond Island när man är här! Egentligen heter den Koh Tapu och ingår som en del av en nationalpark och här spelades delar av filmen "Mannen med den gyllene pistolen" in.
Det var skådespelaren Roger Moores andra Bondfilm men för mig är det Sean Connery som är den riktige Bond. Hade fått för mig att det var på denna ö som Ursula Andrews stiger upp ur vattnet i den första Bondfilmen "Agent 007 med rätt att döda" (Dr NO) och jag tänkte  hur jag själv skulle stiga upp på stranden... och där skulle James Bond stå!!!  Men ack och ve! Ön var helt nerlusad med turister! Alla skulle stå på stranden och se ut över den berömda klippstenen, så någon tjusig badbild blev det inte och dessutom var det ju inte här det begav sig. Men även om just detta strandhugg var helt hysteriskt så var sammantaget hela båtutflykten lyckad. Vi besökte små öar med spännande grottor där vi paddlade in och från vår båt hämtades vi av en lång tailboat, som tog oss längre ut i havet till en muslimsk fiskeby (Koh Pan Nyee) , helt uppbyggd på pålar. En stor moské med guldglänsande kupoler är det första man ser i fjärran innan de olikfärgade trähusen dyker upp….Här bor ca 2000 människor som livnär sig mestadels på fiske.  Man har en skola och t.o.m en flytande fotbollsplan, vars pojklag är känt i hela södra Thailand!
Hade gärna stannat här mycket längre…flanerat omkring i de trånga gränderna och även besökt moskén, tagit en kaffe och suttit en stund och funderat över hur det är att leva i en sådan här begränsad miljö mitt ute i havet…Intressant också att få titta in lite i skolan där vitklädda barn, flickor med sjalar och pojkar med mössor,  tillsammans, flitigt satt vid borden och arbetade.  Väl tillbaka på båten var det uppdukat en fantastisk buffé med olika goda rätter och på hemvägen stannade vi till för ett dopp.  Här hände dock det dramatiska att Agnes blev bränd av en jellyfish  (manet), turligt nog ej av det giftigare slaget,  men hon blev jätterädd och började gråta. Personalen på båten var fantastisk och tog väl hand om henne så allt lugnade ner sig. Trots detta en härlig dag inte minst själva båtturen med salta vindar och vågblänk…

Olika kuttersmycken!
Grottor med spännande öppningar….
Longtailboats ofta vackert dekorerade
Den muslimska fiskebynJames Bond island
Här sitter min egen James Bond!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar