söndag 20 september 2015

Bland slott och herresäten


"Le jour patrimoine" skulle kunna beskrivas som visningsdag.  En helg om året då allmänheten får rätt att gratis  besöka privata slott och byggnader och det infaller varje år runt den 20 september. Vi har något liknande i Sverige också tror jag. I alla fall vet jag att i Stockholm öppnar man ibland upp vissa byggnader för besök. Så vi har varit mycket kulturella denna helg! Först åkte vi till den vackert belägna byn St Martin Pallières som ligger några mil från vår by på ett högt berg och här besökte vi slottet som har anor från 1000-talet. Numera sedan drygt 200 år ägs och bebos det av en grevesläkt och vi visades runt av greven själv i källarvalv och gångar fulla av spindelväv och gamla murrester. Så många rum fick vi inte se och dem vi såg var möblerade med slitna gamla mörka möbler och murriga släkttavlor. Utsikten från den stora terassen var dock magnifik med vidsträckt utsikt över dalgången och en liten privat gång ledde in till den nyligen renoverade kyrkan där familjen har sin egen lilla balkong! Kyrkan byggdes från början av famljen och en stor tavla berättar om familjens födslar och dödslar. En stor park som greven numera sköter själv (annat var det på farfars tid!!) omger slottet och när vi går runt där upptäcker vi en madonna lite undanskymd bland buskarna. Hon ska skydda egendomen, dock har man redan haft tre inbrott... Greven är trevlig och vår franska hänger med i visningen! Vi avslutar dagen med en god lunch på den jättetrevliga bistron, byns hjärta kan man säga, och här finns både älghorn och en dalahäst, för i byn finns många svenskar och en av dem, en äldre dam som också är med i kommunfullmäktige, är den givna samlingspunkten.  Det hon inte kan om byn är inte värt att veta!
Mitt på golvet bland alla gamla möbler stod denna mortel som man gör aioli i!
Fick mig att tänka på morteln i filmen "Julie och Julia"
Väl dold i buskaget...
"Fly mig en greve…"
I kyrkan jämte Maria som jungfrun av Lourdes, Jeanne d´Arc
God dagens rätt!

2 kommentarer:

  1. Så ni är i la douce France igen? Härligt. Tänker mig en skrivvecka i Nice i slutet av november med mina skrivkompisar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Skrivarvecka i Nice…låter underbart! Ofta är vädret bra också och mer solsäkert än i vår by vid denna tid! Hur bor ni? hotell eller BB?

      Radera