tisdag 16 juni 2015

Grekland i mitt hjärta

Jamas!

Grekland har alltid haft en speciell plats i mitt hjärta ända sedan jag och en väninna i början av 60-talet åkte tåg och båt till Rhodos. Då var Rhodos fortfarande jungfruligt! Inga stora hotell, små pensionat och milsvida sandstränder utan parasoll och hus. Speciellt minns jag de små tavernorna där man gick in i köket, fick titta i husmors grytor innan man beställde. Ofta. om det var inomhus, fanns det bara en glödlampa i taket, enkla stolar med flätade vassitsar och bord med vaxduk. Och vilken mat!!!
Till det vackra Lindos med sitt tempel på kullen tog man en buss och sedan kunde man ostört vandra upp och sätta sig ner vid en pelare och skåda ut över det blå Medelhavet. Många år senare,  när jag återkom, var backen täckt av små "butiker" och man hade byggt en stor parkering för alla turistbussar… jag förstår att det ofta blir så…tyvärr många gånger, för vart tar det genuina vägen…
För mig blev det mindre och mindre öar, dit det var svårare att ta sig och där man fortfarande hittade det som jag upplevde som den grekiska "själen".
Och nu efter över tio år for vi förra veckan till den lilla staden Parga på fastlandet mitt emot ön Corfu.
Nu går man inte in i köket och tittar i grytorna innan man beställer utan man sitter snällt på stolen med en meny…men fortfarande serveras retzinan på de flesta små familjeägda tavernorna i små dricksglas och maten är precis lika god som jag minns! Havet lika bländande turkost, stränderna med vita stenar eller mjuk sand lika lockande och musiken! ja det var Theodorakis, "Aldrig på en söndag" (som för övrigt var på modet på min första resa) Zorbas dans och "I Margarita, i Margaro", som jag alltid tyckt varit min sång!!
På den vackra strandpromenaden satt vi med vår ouzo och tittade på alla mer eller mindre solbrända turister eller också promenerade vi i de små gränderna med  lockande butiker och i den sammetsmjuka kvällen avnjöt vi ännu en god måltid.
 Av kris märkte vi inget och frågade inte heller,  men vi fick kvitton överallt!! Så nog händer det saker. Mitt Grekland finns kvar…även om det sker förändringar,  men vänligheten, gästfriheten och värmen kan ingen ta ifrån detta just nu så ekonomiskt drabbade land.
Parga, venetianskt inspirerad!
Fantastiska klippformationer

Blå Grottan! Ser ni mig?! 
Grekisk sallad
En hommage till vår vän Arne
Färska nygrillade sardiner…så gott!
Ouzotime runt 18!
Min älsklingsblomma
I väntan på gobitar!
Nyfriterade kalamares
Överallt blommor...
….och havet
Vi!

5 kommentarer:

 1. Härligt, Margareta och Christer! Bilderna får mig att längta till Grekland och kall retzina, grillad svärdfisk och sallader. Hoppas ni haft en härlig tid!
  Kram, Mejke

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi hade en underbar vecka! Parga kan verkligen rekommenderas "bara" ca 5 tim inalles (flyg och buss) till denna lilla pärla! kram och jag önskar dig en skön sommar!

   Radera
 2. Maggan, först tack för ikväll. mysigt! Underbara alla dessa platser i grekland...godnatt ann

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack själv min söta syster! Vi måste få till en promenad innan jag reser! Kram

   Radera
 3. Men åh så fint och soligt, ni ser ut att ha det bra! Jag har allt lite Greklandslängtan också just nu. Vi bygger på ön så jag ör kvar i stan och längtar efter ö, efter sol. Visst var det för roligt att vi träffade Agnes på öns midsommarfest!

  SvaraRadera