onsdag 7 augusti 2013

E-bok eller pappersbok, eller båda?

Nästan varje gång jag är i Dalen åker jag ner till Järpen för att besöka den lilla bokhandeln där. Som ni vet finns ju inte så många små boklådor kvar i Sverige och de få som finns kämpar mot de stora drakarna och alla i dess följe som matvaruaffärer etc.  Det låter ju så vackert att boken ska vara tillgänglig överallt men vilka böcker är det som mest får plats där? Ja inte är det de s.k smala böckerna eller böcker från mindre förlag utan storsäljarna som ligger i stora travar och säljs till ett pris som den lilla bokhandeln måste betala som sitt inköpspris. Denna lilla Järpenbokhandel har dock kämpat på i 20 år visserligen också med komplettering av kontorsmaterial, spel och lite annat, men nu verkar det dock som den kommer att upphöra inom den närmaste framtiden. Det har blivit ännu tuffare sedan jag la ner min bokhandel nu när e-boken kommit som laddas ner på din mobil, eller surfplatta. Klart det är enklare att ha sina böcker i en dator än att släpa med sig en massa pocketböcker på sin semesterresa som både tar plats och väger en del....men ändå...känslan när du går in i bokaffären, öppnar böcker och bläddrar lite, läser på baksidan, pratar lite med bokhandlaren och inandas det speciella som bara en bokhandel kan ge och slutligen kanske bestämmer dig! den eller den och..Jag tror inte att vi helt kan avstå från boken, känslan av att öppna upp pärmar mot nya upplevelser...och vad händer med våra bokhyllor, som speglar så mycket av dem vi är och har varit och där böckerna blivit kära vänner som jag har svårt att skiljas ifrån? Hur samlar man förresten e-böcker?!

Min bokkasse!

4 kommentarer:

 1. Vill nog ha en bok i min hand i alla fall! Puss

  SvaraRadera
 2. Vilken mardröm med hem utan bokhyllor, hoppas det aldrig blir så. men att döma av hur vårdslöst mina grannar till exempel vräker ner böcker i grovsoporna (skamligt eller hur!!) så är vi på väg dit. Jag gör som du, besöker alltid bokhandlar på min väg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är skamligt...men jag vet hur svårt det är att göra sig av med böcker. Många gånger kom folk in i min bokhandel och bad mig ta hand om deras bokkassar...de klarade inte av att slänga dem. Själv slänger jag aldrig böcker....ger bort eller lägger i kartong och numera försöker jag noga tänka innan jag köper en bok och lånar gärna på bibliotek.

   Radera