torsdag 2 maj 2019

Äntligen vårregn!

Karin Larsson "Körsbärsblom"
Visst är det något speciellt med dofterna när regnet kommer! Det blir svalare förstås men man ser verkligen hur marken och växterna gläder sig. Snart ser man inte skatboet i trädet utanför sovrumsfönstret; löven nästan exploderar runt det. Vi bor ju i lägenhet just nu men då och då går vi till uteplatsen vid villan och snart ska jag så lin i rabatten...ett utmärkt sätt att bli av med kirskålen!
Maj är ju ofta en intensiv månad, avslutningar av alla de slag och när det gäller aktiva barnbarn är det dansuppvisningar och sångkonserter, och utanför "rusar" våren fram och man vill så gärna hålla den kvar lite...gå in i detta ljus som vi så länge längtat efter.
Våren är för mig också Millesgården, denna undersköna plats och här såg Christer och jag utställningen "Tillbaka till paradiset", en något märklig titel då utställningen visar exempel på den tyska impressionistiska konsten som  växte fram från början av 1900-talet och under första världskriget och som under 30-talet ansågs denegerande av nazistpartiet och förbjöds. Många fina konstnärer,  dock endast en kvinna Gabriele Münter är representerad...Hon var en tid  gift med Kandinsky.
Gabriele Münter "Landskap med vit mur"
Hon gömde många av konstnärernas tavlor under andra världskriget, en stor och betydelsefull bedrift.
Emil Nolde

Lionel Feininger
Både Christer och jag fastnade speciellt för en konstnär Christians Rohlfs, vars tavlor verkligen grep tag i oss både i färg och form.
En annan underbar plats för Vårfrossa är Waldemarsudde med Prins Eugens vackra hem och dess konstutställningar. Hit går jag gärna, äter lunch i Prinsens kök och denna gång med barnbarnet Hjalmar!
Karl Nordström
Här njuter vi av utställningen "Grez-sur-Loing,  Konst och relationer"; målningar från den lilla byn,  där en  konstnärskoloni  växte fram i slutet av 1800-talet  där bl.a många svenska konstnärer, musiker och författare möttes och verkade.
På stranden av Loing....
Carl Larsson
Johannes Grimelund
 Över 100 verk visas bla av Karin och Carl Larsson, Kröyer, Karl Nordström och en av mina favoriter Julia Beck.
Julia Beck
I själva huvudbyggnaden visar man samtidigt en utställning av Björn Wessman "En målares väg" och det blev en fullständig färg och formexplosion efter de mer stämningsfulla tavlorna från Grez-sur-Loing. Jättestora, färgrika naturkompositioner pryder väggarna och vi fullkomligt hissnade!!

Utställningen Grez-sur Loing pågår till 18 augusti och En målares väg till 26 maj!
Gå och se!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar