tisdag 21 november 2017

Vårt dagliga bröd....


Den kunniga guiden Karin berättar insiktsfullt om konstnären Hertha Hillfons liv och verk. Vi sitter en grupp kvinnor kring ett bord i det lilla muséet på Skeppsholmen som sedan några år tillbaka får ersätta det museum som man önskat att hennes hem och ateljé i Mälarhöjden skulle få blivit. Karin berättar lite om alla turer som pågick för att denna önskan skulle uppfyllas och hur fantastiskt fint det skulle ha blivit med den enorma ateljén "Blå Huset" och den omgivande trädgården. Jag kan inte låta bli att tänka att om Hertha Hillfons varit en manlig konstnär så hade man säkert ordnat till detta. (Jfr t.ex skulptören Carl Elds ateljé vid Bellevueparken Roslagstull...). Men nu har man med entusiasm och kärlek skapat detta lilla museum av det gamla Badhuset och fyllt den med olika verk som man inköpt vid olika tillfällen från dödsboet och aktioner. Lite över 90 verk har Hertha Hillfons vänner nu i sin ägo och det är dessutom de som driver hela verksamheten.
Hertha Hillfons, en av våra stora keramiker och skulptörer,  föddes i Härnösand 1921 och bosatte sig i Stockholm 1933. Tillsammans med sin make Gösta övertog hon tio år senare sina svärföräldrars hus i Mälarhöjden och här bodde hon sedan med sin familj till sin död 2013. Hennes make byggde på 60-talet den enorma ateljén med ugnar så att hon kunde bränna sina keramikskulpturer och föremål som hon dessutom hon hade svårt att skiljas ifrån! Hon älskade sitt hem, sin ateljé och sin trädgård och på en lertavla står "Mitt hem är en Kär-Lekstuga"!
Just nu pågår en utställning "Vardagens poesi" och här finns några verk som just handlar om vardagsbestyr bl.a några brödkakor på ett fat med en kanna bredvid. På en vägg hänger också en handduk och ett skåp i keramik står alldeles invid dörren. Detta skåp stod i Herthas hem och där kunde man (och kan!) tända ett ljus och önska sig något! Just skulpturen "Vårt dagliga bröd" får mig att tänka på när vi en sommar för många år sedan bodde på den grekiska ön Karpathos i en liten by långt från allfartsvägen.
Vi hade hyrt en lägenhet av en god vän och det fanns inte mycket att handla utan en gång i veckan kom en båt med grönsaker och frukt och lite andra förnödenheter. Men varje vecka låg ett stort bröd på vårt terassbord tillsammans med en flaska olivolja.
Det var vår väns mamma som troget kom med detta. Jag ser fortfarande den lilla svartklädda kvinnan framför mig komma uppför backen med sitt bröd och sin olja...livets fundament...
Vårt dagliga bröd

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar