fredag 8 maj 2015

Ett smultronställe!

Carl Eldh och hans atelje med tillhörande trädgård!

Ett smultronställe är väl en plats, som man gärna hemlighåller? eller? Jag vet människor  som inte gärna avslöjar sitt bästa kantarellställe eller sin mysiga badvik…har man hittat något riktigt fint vill man behålla det för sig själv…egoistiskt förstås men ibland förståeligt! Annars kanske alla kantareller är borta när man kommer eller badviken är full av skrikande,  badglada barn!! Men i dag ska jag inte vara njugg utan berätta om ett smultronställe som jag först nu efter alla år upptäckt!
I den vackra Bellevueparken (nere vid Roslagstull)  ligger skulptören Carl Eldhs atelje uppe på kullen med usikt över Brunnsviken och omgiven av en liten vacker trädgård. Den byggdes 1919 (ritat av arkitekten Ragnar Östberg som även ritat Stadshuset)  och här arbetade Carl Eldh  i drygt 30 år.  Efter hans död 1954 arbetade bl.a dottern Brita för att ateljen skulle bli  museum och den 28 april 1963 invigdes den av henne. Ateljen innehåller större delen av Eldhs samlade verk (arbeten i gips, lera, sten och brons) ävensom arbetsredskap och personliga tillhörigheter. Allt är i stort sätt som det såg ut på konstnärens tid, vilket är unikt och utgör ett verkligt tidsdokument.
 När vi kommer dit slås vi av den lugna, rofyllda stämningen; ljuset som faller in genom de stora fönstren och alla de fantastiska skulpturer, små och stora,  som fyller de två ateljerummen.  Vi är till en början ensamma och jag kan i lugn och ro för mitt inre se Carl Eldh mejsla ut ett ansikte, en kropp, en rörelse …Han var en mångsidig konstnär, känd för sina skulpturer av samtidens viktiga personer inte minst Strindberg (som blev en mycket god vän) vars monument man kan beskåda i Tegnerlunden, men också Fröding och Hjalmar Branting (Brantingsmonumentet på Norra Bantorget).
 Men Eldh hade också ett starkt socialt patos och under åren i Paris (1897-1904) skapade han skulpturer av människor på samhällets skuggsida. Här sammanträffade han också med den franske skulptören August Rodin, vars påverkan man ser i många skulpturer.
 Med skulpturen "Moderssorg" vann han guldmedalj på Salongen 1902 och det blev Carl Eldhs stora genombrott.  En kunnig guide visar oss senare runt och sedan är det dags för  kaffe i den lilla trädgården utanför.
Här råder lugnet innanför det mörkbruna staketet; vårens blommor lyser emot oss från gräs och rabatter och fåglarna avvaktar smulor från vår mazarin! Det känns som vi var utomlands…jag får en förnimmelse av ett litet museum i Paris…en plats för återhämtning och reflektion.
Det kan vara lite knöligt att komma hit, men absolut inte omöjligt! Det är öppet maj-sept tors-sön mellan 12-16 och jun.aug även tis,ons.
Interiör från rotundan
Stora ateljen
Moderssorg
Målning hustrun Elise och på frisen olika studier av Strindberg

Sångerskan Kristina Nilsson
Här ser man verkligen Rodins inflytande...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar