tisdag 14 juli 2015

Frihet, jämlikhet, broderskap...


I dag firar varje liten by och stad i Frankrike sin nationaldag. Alltsedan 1789 då Bastiljen i Paris stormades och därmed den franska revolutionen började, firas denna dag den 14 juli.
I vår by påbörjades förberedelserna redan för flera dagar sedan.  Stora scener har byggts upp för musik och tal,  och  stolar finns uppstaplade överallt och jag utgår ifrån att de flesta restaurangerna är fullbokade. Vi reserverade bord redan i början på förra veckan, uppe på place de la Mairie, närmare byns franska hjärta kan man inte komma med sitt krigsmonument och borgmästarens vackra hus.
En gång firade jag nationaldagen i Paris. Jag var ensam vid tillfället och stod bland hundratals andra människor och trängdes framför Notre Dame då plötsligt folk började dansa och en stilig fransman bjöd upp mig! Jag minns min förvåning men sedan dansade vi en stund och skrattade mot varandra!
Det blir säkert dans i kväll också och det som är så härligt är att alla är med, även barnen!  En del kommer att somna i sina vagnar men de flesta springer omkring, hittar snabbt någon att leka med, och att man får glass är en självklarhet! Dessutom är byns vackra fontän en mycket uppskattad lekplats!
Jag skulle dock vilja göra ett tillägg till frasen "Liberté, egalité, fraternité…" solidarité féminine, systerskap!

2 kommentarer:

 1. Minns också dans med en vacker fransman i Paris i min ljuva ungdom :)
  Och nog behöver vi systerskap! Funderade på ordet systerskap ... det borde ju vara sororité ... men vet inte om det används. Kan du inte kolla med dina franska vänner?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ska kolla! Du har säkert rätt. Jag bara tittade på google översätt! Hur många har inte speciella minnen från Paris i sin ljuva ungdom…Paris, verkligen kärlekens stad! kram

   Radera