tisdag 28 juli 2015

En pilgrimsvandring...


En av kvinnorna som stod Jesus nära var Maria från Magdala, även kallad Maria Magdalena. Hon var den kvinnan som smorde Jesu fötter med olja, som enligt evangelierna var den första Jesus visade sig för efter sin uppståndelse…Hon har fascinerat konstnärer och författare under århundraden. Vem var denna kvinna egentligen? Var hon Jesus hustru som författaren Dan Brown fabulerar kring i sin bok Da Vincikoden? Enligt evangeliet enligt Filippo (som inte finns med i Bibeln) kysste Jesus henne ofta på munnen…var hon en prostituerad…( i Bibeln finns inget belägg för detta). Författaren Marianne Fredriksson har också fantiserat runt henne i boken "enligt Maria Magdalena" där hon delvis utgått från den koptiska skrift från 400-talet som man fann på 1800-talet och som kallas evangelium enligt Maria Magdalena. Att Jesus älskade henne därom råder inget tvivel men var det med en mänsklig kärlek?
Efter Jesu korsfästelse flydde Maria Magdalena enligt legenden med en fiskebåt till Provence i södra Frankrike och steg i land i staden Saintes Maries-de la -Mer.
I bergsmassivet Sainte Baume, 3 mil söder om Saint Maximin levde hon sedan sina sista 30 år i en grotta som nu utgör en vallfarsort.  I slutet av 1200-talet fick Dominikanerorden uppgift att sköta grottan  (och gör så ännu) sedan man upphittat skelettdelar, som man antog härrör från Maria. Dessa förvaras nu i ett relikskrin i grottan.
Många kungar och påvar har vallfärdat hit så även vår heliga Birgitta som kom hit 1340! Nu vandrar vi också uppför denna trappstegsformade stig tillsammans med många andra. Jobbigt är det, svetten lackar och de höga träden runt om ger knappt svalka. Men sedan kommer belöningen! Ett fantastiskt landskapssceneri breder ut sig framför våra ögon och den stora grottan ger skön svalka. Grottöppningen är formad som en dörr inmurad i berget och inuti grottan finns  flera altaren placerad på olika ställen där man kan tända ljus och sitta ner för kontemplation. Likaså utanför finns en vacker patio med bänkar att vila på.
Det är stilla och vackert och jag tänker på denna kvinna som sägs ha levt här…kan det verkligen vara så…eller är det människors påfund, längtan som format denna vackra plats? Det gör nu egentligen inte så mycket. För många människor representerar hon något utöver det vi kan ta på, förklara med vårt förnuft och jag tänker på den unga kvinna som tände ett ljus framför en av statyerna av henne. Så gör även jag….
1 kommentar:

  1. Va spännande! Dit skulle jag gärna åka någon gång. Tänk vad mycket som finns runt om även om det tagit 20 år för oss att börja söka sig utåt. Nästa sommar får det nog bli en tur hit! Puss

    SvaraRadera