lördag 28 mars 2015

I skuggan av döden blir livet så tydligt….


I flera dagar har  mina tankar rört sig kring våra mest existentiella frågor. I torsdags begravdes min körkamrat. En vacker, stämningsfull men ack så sorglig upplevelse. Dock var kyrkan full av familj och vänner och alla körkollegor som slutit upp för att hylla vår kamrat med vacker sång. Och i går såg jag Billie August film "Lilla hjärtat" som handlar om en svårt ALS sjuk kvinna som bestämt sig för att ta sitt liv innan hon blir helt totalförlamad. Man kan nu undra varför jag valde just denna sorgliga film, det hade väl varit på sin plats att välja något gladare, men som alltid försvinner många filmer från reportoaren så snabbt och jag läste att denna nu var på utgång. Dessutom låg biografen mitt emot den underbara bok och antikvitetshandeln Rönell och där skulle senare Bodil Malmsten framträda och läsa ur sin senaste diktbok "Det här är hjärtat". En dikt om sorg och förlust av en mycket kär vän. Själv har hon cancer och behandlas just nu med strålning, men osentimentalt och med den typiska Malmstenska utstrålningen fångade hon och grep oss alla.
 På hemvägen gick jag in på Pocketshop och där på disken stod boken Tranströmers samlade dikter. Oh, han skriver så fint, sa jag till expediten och då svarade hon att hon ställt boken där för att han just hade avlidit. Så mycket död och förlust på bara några dagar…Första gången jag riktigt hörde Tranströmer var på en gudstjänt där prästen citerade några rader ur dikten Romanska bågar. Orden gick rakt in i hjärtat och fick mig att genast gå och köpa hans diktsamling. Andra mer kunniga får analysera och beskriva hans otroliga förmåga att beröra människor över hela världen. I det vardagliga, i naturen skapar han inre bilder som bryter igenom kulturella skillnader och talar till alla. Jag är så otroligt glad över att han tilldelades Nobelpriset 2011.


Här några citat ur min egen samling,

"Var människa en halvöppen dörr
som leder till ett rum för alla"

"Jag måste vara ensam
tio minuter på morgonen
och tio minuter på kvällen.
- Utan program."

"Två sanningar närmar sig varann. En kommer inifrån,
                                                      en kommer utifrån
och där de möts har man en chans att få se sig själv."

"Skäms inte för att du är människa, var stolt!
inne i dig öppnar sig valv bakom valv oändligt.
Du blir aldrig färdig, och det är som det skall."

1 kommentar:

  1. Fin dikt! här i hökarängen skiner solen på eftermiddagskvisten..något att glädja sig åt nu när livets korthet blir allt tydligare..kram ann

    SvaraRadera