fredag 17 oktober 2014

Franska kort 7


I dag kom "sommarvärmen!" Visserligen har den varit på gång de sista dagarna men i dag när vi vaknade fanns inget frostskimmer i gräset och himlen var alldeles klarblå.  Inga jeans och långärmad tröja idag utan på med shorts och soltopp! Vi for till  den lilla byn Entrecasteaux, en pytteliten by med ett jättestort slott i provencalsk stil, som under 1600-talet fick sin nuvarande form av greve Grignan som var gift med dottern till Madame de Sevigne, en mycket berömd brevskriverska!  Greven skapade också den nuvarande  trädgården  designad av solkungens Versailleträdgårdsmästare André le Nôtre. Här spelar fontäner och här tycker barnen om att springa i gångarna mellan de vältuktade häckarna.
På den pyttelilla marknaden!!(tre stånd, fisk, grönsaker och det nästan obligatoriska paellaståndet!) inhandlade vi en Karl Johan svamp för drygt 3 euros!! Den ska vi steka i kväll i smör och med vitlök! Hemma tog Christer ett pooldopp och jag läste ut en mycket bra och intressant bok av den nigerianska författaren Chimamanda Ngozi Adichie "Americanah". Den utspelar sig i Afrika, USA och England och genom de olika personerna får vi i nutid följa  en berättelse om rasism, klass, utanförskap, men också tillhörighet och kärlek. Jag kunde inte släppa boken när jag väl kommit in i den. Den förmedlar en sådan värme, sådan klokskap och jag vill lära mer och läsa mer av dessa afrikanska författare. Chimamanda har också skrivit romanen "En halv gul sol" om Biaftrakriget, också en stark läsupplevelse.
Klockan närmar sig 19 och jag kan fortfarande sitta ute på terassen och skriva. Solen börjar så sakteliga gå ner bakom bergen och jag tror att i morgon blir också en sommarvarm dag! Skickar massor av värme till er!

4 kommentarer:

 1. Låter underbart - och Chimamanda är en otrolig författare! Har läst allt av henne och lyssnade också när hon var i Stockholm. Bländande klok och vacker.

  SvaraRadera
 2. Oh vad jag hade velat vara där!

  SvaraRadera
 3. Låter som att ni har det skapligt! Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, vem kan klaga!! Trodde dock på sol i dag också men vi vaknar till dimma och 15 grader, men det är ju faktiskt höst! Kram<3

   Radera