lördag 11 oktober 2014

Franska kort 3


Nu är lugnet efter stormen. Det är alldeles tyst utanför dörren. Det är som om hela landskapet håller andan. Inte ett blad rör sig på träden, vattendropparna på terassens vinranka hänger tunga utan att falla ner. Jag vaknade till åskans mullrande i natt efter att precis ha börjat interjuva vår nya kulturminister om ordet förlåtelse!! och vikten av att inte lämna en konflikt utan försök till lösning (jag tyckte jag var en mycket välformulerad interjuvare! Den egentliga journalisten satt blek och svarthårig bredvid och lät mig föra talan…) Nu hann jag aldrig få något svar eller också var ovädret svar nog!
Turligt för vinbonden har de sista dagarna varit soliga så igår rullade den sista traktorn i väg till kooperativet med resten av druvorna. Ju längre druvorna får sitta kvar, ju sötare blir de och ju starkare blir alkoholhalten!
 Som hela naturen får nu vinåkern vila. Hösten är verkligen här och det  sprids ett lugn över livet. Också vi drar oss lite tillbaka…inga tidningar, ingen TV…det är skönt att släppa taget om alla måsten om allt som man bör ta del av. Genom min bloggvän Eva fick jag reda på att nobelpriset i litteratur gått till en fransk författare Patrick Modiano från Elisabeth Grates lilla förlag! Jag har träffat henne några gånger och en gång kom hon tillsammans med författaren Claude Kayat till min bokhandel. Han är född i Tunisien, har bott i Frankrike men lever numera i Sverige. Han talade om sin bok "Den arabiske juden", som handlar om hans liv. En spännande författare och lika spännande ska det bli att läsa den nya nobelpristagaren!  Någon direkt reaktion på denna nyhet har jag inte märkt här i vår lite just nu sömniga by men dock var det en kund hos min frissa som visste!  Slår mig att vi så ofta tror att Sverige alltid hörs i världsbruset….Sedan har ju den fantastiska flickan Malala fått delat Fredspris vilket ger mig förnyat hopp om världen! Så helt borta är vi inte från verkligheten!

Höstfärger

Dimman lättar och det ljusnar över vin och olivfälten

4 kommentarer:

 1. Så snygg du är i håret - och väldigt tjusigt slank??? 5-2?
  Så härligt det verkar vara i er franska by. Jag fick en sådan Parislängtan när jag läste alla underbara artiklar om Patrick Modiano!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja Eva! 5:2 metoden funkar bra tycker jag. Jag tycker inte det är några problem fastedagarna. Du får ju äta lite och så vet du att dagen efter får du äta din frukostmacka igen!! Fast det är klart här i Frankrike syndar jag just nu….

   Radera
 2. Håller med Eva!! Och en gång vill jag också vara i vårt fina hus på hösten! SFå se alla färger, plocka lite mogna vindruvor och bara njuta! Saknar er!!!

  SvaraRadera
 3. Klart att du kommer att vara här på hösten någon gång; alla årstider har sin charm och sitt uttryck, dock är vintern ganska trist…du minns vår jul….
  Saknar dig också, alltid! kram<3

  SvaraRadera