onsdag 28 november 2018

Liten vinterresa och lite reklam, tips (Jag är ej sponsrad!)

Vi far genom ett vackert Sverige! Mot Skåne där Christer ska bistå för ett  dödsbos räkning. Landskapet är frostigt vitt; solen får fälten och träden att glittra och luften är friskt kylig.
Jag älskar att åka bil! Vi hinner tala med varandra, lyssna på radio (ofta väldigt intressanta program) och smörgåsarna smakar särskilt bra tillsammans med kaffet som jag häller upp ur termosen. Utanför bilfönstret de milsvida slätterna men också  bokskogarna med de avskalade träden där de rödaktiga löven pryder marken. Förstår hur otroligt vackert det måste vara på våren när vitsipporna täcker marken och de väldiga trädens blad ännu inte slagit ut.
Vi ska bara vara borta över natten men det känns som ett litet äventyr. Vi ska bo i Höör på ett gammalt gästgiveri och när vi kommer fram i skymningen lyser ljusen från den vackert gula mangårdsbyggnaden välkomnande emot oss.
Själva huvudbyggnaden är ifrån 1658 och här började bedrivas gästgiveri i början av 1700-talet, (förmodligen tidigare men det saknas data)
Redan på 1200-talet beslöts i Alnöstadgarna att man som resande skulle betala för kost och logi och detta var för att få slut på våldgästandet hos bönderna. Nya bestämmelser tillkom som lag om hästskjutsar och att det skulle vara högst 2 mil mellan gästgiverierna. Detta gällde för hela landet! I Skåne fanns runt 80 gästgiverier och i dag finns ca 20 kvar som värnar om kulturarvet, och i Skåne det genuint skånska som julabord, ålagille och gåsmiddagar! Just Höörs gästgiveri hade även celebert besök av Karl X11 i början av 1700-talet och gästgiveriet fick 1878 även agera som tingssal  efter ett mord på Sissela Svensdotter, allmänt känd som Dricka-Sissela...Många ägare och gästgivare har passerat revy.
Gästgiveriet har nyligen restaurerats, rummen moderniserats ävensom en ny tillbyggnad med ytterligare rum och inte minst en Spabyggnad som verkligen såg inbjudande ut! Den var alldeles nyligen öppnad så inga baddräkter fanns att hyra...men titta fick vi!
Ja, jag gör reklam! Men allt var så pietetsfullt gjort och nu med julpynt överallt var det som att stiga in i en saga!
God mat åt vi, gott sov vi och frukosten...ja ni vet hur mysig frukosten kan vara på ett gästgiveri/hotell!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar