tisdag 18 november 2014

En stad reser sig ur askan...

Caecilius Iucundus i egen hög person!

Idag har jag besökt den välbärgade Caecilius Iucundus hem i Pompeji! Utställningen som just nu pågår på Millesgården är föredömligt "liten" (jag gillar små och intima utställningar!) men ändå spännande och informativ om vad som hände år 79 e. Kr i denna välbeställda stad. Vulkanen Vesuvius fick då ett fruktansvärt utbrott som dränkte hela staden i sten och aska. Människor, som inte hann undan, försökte gömma sig i källare och på övervåningar men dog av hettan och giftiga gaser och man har funnit runt 1100 kroppar, men förmodligen var det mycket fler eftersom bara en liten del av området utanför staden är utgrävd. Ända fram till 1700 talet var staden bortglömd men har sedan 1748 under olika perioder varit föremål för utgrävningar.  Numera arbetar man mer för att bevara och katalogisera och staden är indelad i sektioner där Svenska Pompejiprojektet har sitt område.  Det är också genom dem som man nu kan visa fantastiskt välbevarade föremål just från deras kvarter. En tredimensionell film visar hur det kan ha sett ut i just köpmannen Iucundus hus och man slås av hur vackert det var inrett med sina väggmålningar i underbara färger, med små fina rum runt en atriumgård, trädgård med fontäner och ett fungerande avloppssystem i kök och avträde.
Pompeji var en stad med ett rikt folkliv, en amfiteater som även lockade folk utifrån, många små butiker och verkstäder,  men också badinrättningar, barer och bordeller där man förlustade sig.  Överhuvudtaget verkar pompejianerna levt ett livsbejakande liv.  Om detta vittnar även de erotiska väggmålningarna,  som förutom i bordellerna även förekom i privathemmen. (Mycket av den erotiska konsten har varit inlåst i ett rum på Neapels museum och detta öppnades först för allmänheten år 2000!) Phallosen var en viktig symbol för makt och styrka och Venus var stadens skyddsgudinna. Jag står länge framför väggmålningarna, som visas i original (i början skar man ut målningarna från väggarna…) En gång för länge sedan besökte jag Pompeji och nu känner jag att jag skulle vilja åka dit igen. Vandra runt på gatorna och fantisera om det liv som där levdes för 2000 år sedan….

Kungadottern Danae; Bild ur en grekisk hjältesaga
Kanske Mars och Venus...
Satyr och Menad (vinjettbild till utställningen)

2 kommentarer:

  1. Oj, den måste jag se. Själv tillbringade jag min eftermiddag på Moderna med mat och prat och titt på tavlor.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag ska till Moderna i morgon kväll med mingel och introduktion till nya skulpturutställningen! Du kommer att tycka om Pompejiutställningen. Den fortsätter även uppe i Millesateljen, men det sparar jag till nästa gång! :)

      Radera