torsdag 6 november 2014

"Blinka lilla stjärna där…"Trippelstjärnor

Går på en spännande föreläsningsserie om "Universum efter Big Bang "på senioruniversitetet. Denna förnämliga inrättning så full av intressanta möjligheter till lärdom och inspiration.
Denna föreläsning handlade om galaxer och mörk materia och jag var så koncentrerad hela tiden att jag var alldeles slut efteråt! En professor emeritus i Astronomi från Uppsala, Nils Bergvall,  visade först några vackra bilder från himlen och ledsagade dem med att läsa några dikter av Bruno K Öljer och Tranströmer men även av Sapfo, vår första poetissa från 600-talet före Kristus. Dikterna beskriver vår känsla av samhörighet med det ofattbara och försöker sätta ord på detta.  Han talade också om hur början av 1900-talet var en tid då mycket inom konst, musik och vetenskap utvecklades och befruktade varandra. Einstein skapade sin teori, Shönberg kom med sin 12 tons musik, inom konsten fauvismen, kubismen etc. Dessutom visade han en bild av kvinnliga astronomer, bl.a Henrietta Swan Leavitt som upptäckte hur man mäter universum.
Spegelteleskopen fick sitt verkliga genombrott och numera finns radioteleskop (en av de största i norra Chile på 5000 meters höjd)  och rymdteleskop (svävar i en bana runt jorden). För mig som humanist var det många nya begrepp att ta till sig. Fotoner, mörk energi, antimateria…men ack så spännande och visste du att ordet galax kommer från grekiskans galaxis kyklos som betyder mjölkning därav namnet Milky way d.v.s Vintergatan som är vår galax. På kollisionskurs med den ligger Andromedagalaxen men den krocken kommer inte att inträffa förrän om ca 3 miljarder år! Det känns tryggt!! Vi har ca 200-400 miljarder stjärnor bara i vår galax… Man har börjat ana att 95% av universum är dolt för oss…mörker och mörk materia…vad detta kan bestå av vet man ännu inte, det finns olika terorier om vad det kan vara förstås.  Den synliga delen är dock ett glittrande sken av ljus och färger, som ett fyrverkeri. Givetvis fattade jag kanske bara en bråkdel av den lärde och mycket pedagogiske professorns föredrag, men lite klokare kände jag mig i alla fall.
"Still confused, but on a higher level"!

Henrietta Swan Levitt
Som en tavla….
The milky way…Vintergatan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar