söndag 2 november 2014

Alla själars dag


I går var Alla helgons dag…dvs den dag då kyrkan förr ville uppmärksamma alla de helgon, som på olika sätt levt och verkat, ofta med döden som följd, i kyrkans tjänst. I vår tid och kyrka lever de numera en undanskymd tillvaro och nu samlas vi för att tända ljus och minnas de människor som stått oss nära och som lämnat oss. Jag går gärna i kyrkan denna dag på minnesgudstjänst och gjorde så även i går och sedan vandrade vi upp till Skogskyrkogården. I mörkret letade vi oss fram till mammas och pappas grav, tände ljus och kände starkt gemenskapen med de hundratals människor som skymtade som skuggor bland de brinnande ljusen. Så vackert…
I dag, på Alla själars dag, tänder jag ljus igen och lyssnar på de Requiem som vi i Kören spelat in!
Det finns tusentals Requiem. Den första kom till på 1400-talet och från början var det enstämmiga sånger som sjöngs för en avliden för att förminska tiden i skärselden. Sedan utvecklades både musiken och sången för att sedemera även spelas i konsertversioner. De vi sjungit i kören och spelat in är Requiem av Brahms, Gabriel Fauré, John Rutter och Mozart. Mozarts Requiem skall vi sjunga tillsammans med Årsta Kammarkör i Enskede kyrka den 15 november kl 18! Välkommen då om du har tillfälle!
Alla Requiem har förstås olika musik , men alla är uppbyggda kring den katolska dödsmässan och handlar  om att till slut ge de döda ro och vila i det eviga ljuset.

"Requiem aeternam dona eis, 
Domine;
et lux perpetua luceat eis.2 kommentarer:

  1. Jag tände mina ljus och mindes, med kärlek, men jag borde också ha spelat vacker musik!

    SvaraRadera
  2. Det är inte försent! Jag tänder ofta ljus och lyssnar på fin musik!

    SvaraRadera