fredag 7 december 2012

Christmas Cantata

Här i Gamla Enskede bor jazzpianisten och kompositören Steve Dobrogosz. Många känner säkert till honom, inte minst för den succé han gjorde för några år sedan med sångerskan Anna Christoffersson och den CD de gav ut " It´s always you". Steve är en fantastisk låtskrivare men inte bara av jazz och ballader utan också av sakral musik. Requiem, mässor, gospel, ja, inget verkar vara honom främmande och också en Julkantat som vi i morgon, lördag, uppför i kyrkan kl 18 tillsammans med Linköpings akademiska kör.

Jag har varit med och sjungit flera av hans verk tillsammans med honom själv och när han sätter sig vid pianot och börjar spela så händer något magiskt. Hela han blir musik, och till synes enkelt lockar han fram tonerna som växer och förtrollar åhörarna i sin rika uttrycksfullhet. Låter lite högtravande kanske men det är svårt att beskriva! En av hans skivor "Ebony" spelade jag många gånger i min bokhandel, och det slog aldrig fel! Efter en stund när någon kund gått omkring och tittat, saktades stegen in,  blev lugnare och så kom frågan " vad är det du spelar? vilken underbar musik!". Jag tror att jag under något år var Steves bästa försäljare! Ett annat minne är när vi för några år sedan satt på en bar i en liten by i Frankrike. Plötsligt såg jag en affisch med Steves namn. Kyrkan i byn skulle uppföra hans mässa med en fransk kör på kvällen. Man kände sig verkligen stolt när vi sedan satt där och lyssnade! Honom känner vi, tänkte jag,  och jag har sjungit med honom, och här står nu en kör som repeterat och övat länge i denna fullsatta bykyrka och sjunger hans musik! Musiken har sannerligen inga gränser!

1 kommentar:

  1. Jag minns allt hur du brukade spela honom och sälja hans musik i din fina saknade bokhandel. Vad underbart det måste vara att kunna sjunga med på sådant sätt som du beskriver, jag kan föreställa mig känslan!

    SvaraRadera