onsdag 2 augusti 2017

Menton, en liten pärla vid medelhavet


Denna ljuvliga värme...ja, det kan bli för mycket av det goda, men likafullt! Så underbart att kunna sitta ute baraxlad i sommarnatten och lyssna till vacker pianomusik utanför  den stora basilikan i Menton.
Den pampiga ingången till musikfestivalen
Den lilla staden Menton ligger nära italienska gränsen och är enligt mitt tycke en av de vackraste längs den franska rivierakusten. Inga stora lyxbåtar ligger i båthamnen och trots många turister är det vänligt och avspänt och överallt pratas italienska för Menton har tidvis tillhört Italien.
Mest känd är nog Menton för sin citronfestival som infaller i februari då man bl.a bygger fantastiska skulpturer av både citroner och apelsiner, och givetvis finns här affärer som tillhandahåller olika souvenirer allt med citron som tema! Limoncello förstås!, tvålar, väskor, kosmetika, keramik.. och en hel butik fylld av olika sardininläggningar gärna med citronsmak! Man blir verkligen frestad...
Mentons gamla del klättrar uppför en bergsklippa och uppe på den gamla kyrkogården har man en makalös utsikt över bukten och hustaken på de vackert färgade husen. Vindlande smala gränder där man kan finna små restauranger och nedanför strandpromenaden lockar havet med sina stränder.
Inga sandstränder dock utan här är ganska stenigt och många bär speciella plastskor att gå i vattnet med.
En vacker saluhall från 1800-talet ligger nära det berömda Jean Cocteau museet, som ser ut som  tänder! och här finns en fin samling av konst från olika perioder bl.a över 900 verk av Jean Cocteau.

"Orphée"
Cocteau (1889-1963) var en allkonstnär, filmare bl.a filmen "Orphée", författare, konstnär och museet som invigdes 2011 är tillägnat hans konstnärskap och uppbyggt efter en belg-amerikansk konstkännare Severin Wundermans donation till staden.
Således ett rikt kulturliv med även årlig musikfestival och det som jag fann så oerhört sympatiskt ett litet bibliotekshus alldeles vid stranden! Här satt barn och vuxna och läste i godan ro och låna får man också! och nedanför kan man bada på en rökfri strand! Menton...sannerligen en pärla!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar