tisdag 30 maj 2017

Enskede chamber choir on tour!


Visst låter rubriken häftig! Att vara med på en körresa är alldeles speciellt. Hela året övar man mer eller mindre på det program man ska ha med sig, och sedan kommer äntligen kulmen när man får framföra det hela,  ofta i en gammal kyrka med valv och härlig akustik. Denna gång gick resan till Barcelona och  den första konserten var i den medeltida kyrkan Sant Roma i Lloret de Mar. Man är alltid lite nervös innan...ska det komma några och lyssna? kommer vi klara den medeltida dubbelkören utan några fadäser? Men när vi väl börjat flöt allt på så underbart, tonerna klingade  vackert och vi som ofta har svårt att sjunga pianissimo lyckades överhövan! Att vi sedan fick rungande och stående applåder gjorde inte konserten sämre!
Efteråt smakar givetvis lite tapas och cava extra gott!


Konserten i Barcelona gick också bra även om vi då var lite trötta efter en lång guidad busstur och även här fick vi med oss den i början lite svårflirtade publiken! Här inträffade dock något oväntat mitt under konserten! Kyrkklockorna började plötsligt ringa flera gånger, och det var bara att vänta in tystnaden och sedan fortsätta igen!


Avresedagen besökte vi Barcelonas heliga berg Montserrat 1236 m högt med en vidunderlig utsikt över landskapet! När man ser dessa sågtandade lite bulliga berg förstår man varifrån den katalanska arkitekten Gaudi fått sin inspiration till katedralen Sagrada Familia i Barcelona!


Här ligger ett benedektinerkloster, grundat 888, med sin berömda svarta madonna "la Moreneta" som man vallfärdar till från hela den katolska världen.

80 munkar sköter, (med hjälp förstås! ) hela verksamheten som i sanning är mycket kommersiell... och driver även en  internatskola för pojkar, vars berömda kör har anor ända från 1300-talet. Här fick vi äran att sjunga inne i klosterkyrkan bl.a sommarpsalmen "En vänlig grönska.." med La Moreneta blickande högt bakom oss, välvilligt hoppas jag!

En värdig avslutning på en fantastisk körresa!

Om denna blomma sjunger vi! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar