onsdag 14 juni 2017

"Och den ljusnande framtid är vår...."

I år har vi haft tre studenter, två studenter och en studentska! Utspring till dånande popmusik, konfetti och vilt dansande ungdomar. Sedan uppvaktning av släkt och vänner, plakat, ofta med små näpna småttingar i kolt; nu helt plötsligt är de stora och stolta föräldrar hänger  blommor, nallar och små skumpaflaskor runt halsen. Två av barnbarnen tar studenten på samma dag, dels Christers dotterdotter och min sonson  och eftersom vi är en bonusfamilj, får vi dela på oss...Den tredje studenten har sin egen dag så här blir inga diskussioner! Hans fest firar vi hemma hos oss eftersom föräldrarna dagen innan får  veta att det skett en vattenläcka i den förhyrda festlokalen...så det blir ett roddande och nya planer! Men allt löser sig till det bästa och det blir ånyo en jättefin fest!
Medan föräldrarna åker hem och ordnar inför festen åker studenterna kring i stan på lastbilsflak och sprutar öl på varandra...det förekom inte på min tid!! Då blev man hämtad med egen skjuts och jag minns att det var en som fick åka i en häftig sportbil med nedfällt tak! Hur jag än rådbråkar mitt
minne kan jag inte erinra mig hur jag kom hem...men inte åkte jag T-bana i alla fall! Sedan var ju själva examen annorlunda med sina censorer och ibland kuggningar...minns att det var en kille som gick upp fast han hade fått varning och han klarade sig inte. Oh vad jag var lycklig minns jag...och när jag ser på mina studenter känner jag en stor ömhet för dem. Vad kommer framtiden att innebära för dem? Världen ser ju helt annorlunda ut nu än vad den gjorde för mig. Då var det inte så vanligt att man reste runt i världen, samtidigt var det lättare att få jobb och det "trygga" folkhemmet var fortfarande stabilt...miljöförstöring, globalisering, terror... många ord som våra ungdomar nu lever med; att alltid hålla sig uppdaterad via iphoner och datorer och paddor...att inte tappa balansen i allt detta informationsflöde...Samtidigt när jag ser och lyssnar på mina studenter blir jag både stolt och lycklig!
Här finns kreativitet, ambitioner och en vilja att söka sig fram med hjälp av alla de möjligheter som finns, vare sig det gäller musik, teater eller högre studier! Men först förstås lata sommardagar, sedan jobba och spara pengar för en eventuell långresa! "Hoppet är vår vän, och vi dess löften tro!"


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar