tisdag 9 augusti 2016

Ljusets magi….

Strandparasollen Bretagne 1880
Emma Löwstedt-Chadwick

På Waldermarsudde pågår just nu en utställning om Ljusets magi! Friluftsmåleri från sent 1800-tal och tidigt 1900-tal,  170 målningar där ca 100 är skapade av kvinnliga konstnärer varav flera är okända för många och numera bortglömda. Med palett, de praktiskt uppfunna färgtuberna, dukar, fällstolar och solparasoll gav man sig ut i naturen för att på plats skildra omgivningen, dess dagrar och ljus, och givetvis fanns picnic- korgen med vin och bröd med om man får tro installationen i ett av museéts rum! Svenska konstnärer målade både här i Sverige, men också i Frankrike, där både kvinnor och män samlades på konstnärskolonier bl.a den berömda i Grez-sur-Loing.
Jag älskar Waldemarsudde med sina vackra rum, sin trädgårdspark och med det glittrande vattnet alldeles inpå knuten. Framför vissa tavlor stannar jag länge…tänker mig konstnären som suttit här framför sitt utvalda motiv; om det är en kvinna i lång kjol och med liten hatt, kanske lycklig över att få sitta i lugn och ro och slippa de så för kvinnor vanliga bestyren…få delta i utställningar och i diskussioner med kollegor om perspektiv, färg och motivval...
Självporträtt 1894
Lotten Röqvist

Bretagniska på åsna 1887
Anna Nordgren

Att det inte var lätt för kvinnor att ta för sig och få utöva sitt konstnärskap vet vi ju, men undantagen fanns och för många kvinnliga konstnärer blev Frankrike och Paris ett veritabelt andningshål. Här kunde kvinnorna leva och röra sig friare än hemma i Sverige, där konvenansens regler var strängare.
Utsikt över Paris På balkongen 1889
Elisabeth Keyser
Rosenbusken vid trädgårdsmuren
Clara Löfgren
Kvinna i hängmatta 1887
Clara Löfgren
Utställningen pågår till den 28 augusti!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar