måndag 22 augusti 2016

"Att söka sig till det som ger livet glädje"Dagar med höstkänsla…ett dödsfall i familjen (Christers mor), känner mig trött och lite nedstämd, så många tankar om livets förgänglighet. Har liksom ingen särskild lust att göra någonting, vad är meningen med allt frågar jag mig? Ringer kär väninna och vi har ett långt samtal, upplivande och givande och så tittar jag på filmen "Besatt av ordet" av Peter Östlund om författaren Carl-Johan Ekerwald. För flera år sedan läste jag hans bok om förhållandet med författarinnan och journalisten Sigrid Kahle "Kom madame, fru" och kände då att den här författaren vill jag lära känna mer,
och nu ser jag denna underbara film och blir ännu mer inspirerad och nyfiken.
Ekerwald föddes 1923 i Östersund och växte upp på lite olika platser i Jämtland. Nu är han 93 år, en stilig man, full av livsglädje och arbetslust och som han säger "om han får leva" kommer hans bok om bildning ut i höst och han har flera projekt på gång, minst i tre år framöver! Över 50 böcker har han publicerat; kulturhistoriska essäer, romaner, barn och ungdomsböcker och under många år var han kulturjournalist i svenska dagstidningar. Hans bildning är enorm bl.a lärde hans sig persiska för att kunna läsa persisk poesi på originalspråket. Gift med Anna i 60 år som dog i Alzheimer men vid 87 års ålder fick han möta kärleken igen då han träffade  en annan stor kulturpersonlighet,  Sigrid Kahle, då 83 år, och deras kärlek blev intensiv och berikande trots att de bara fick ett par år tillsammans. Kahle avled 2013 i cancer. De tog tillvara varje dag, ingen minut skulle gå till spillo för "sanden i  timglaset," som Ekerwald talar om i filmen, verkar rinna fortare och fortare ju äldre man blir.Samtidigt som bilden av Ekerwald växer fram, växer också skulpturen av hans ansikte genom skuptören Lena Billingskogs skickliga händer. Allt samlat, konst, litteratur och musik som ackompanjerar Ekerwalds stilla dans som skymtar genom fönstret i slutvinjetten. De kloka orden, det befriande skrattet…livsandarna återvänder!

1 kommentar:

  1. Jag hoppas hon hade ett långt och rikt liv. Döden påminner mig alltid om att ta vara på alla dagar i med och motvind då de går så fort.
    Kramar till er båda.
    Ö.F. Pia

    SvaraRadera