tisdag 29 december 2015

En gigant bland skulptörer


Just nu pågår en utställning med verk av den franske skulptören Auguste Rodin på Nationalmuseums filial Konstakademien. Jag har besökt Rodinmuseet i Paris flera gånger, ett fantastiskt museum med en fin park där den väldiga skulpturen "le Penseur" (Tänkaren) möter en i entrén. Så och här!
Rodin föddes i Meudon 1840 och visade tidigt teckningstalang och glömde aldrig sin teckningslärare som inspirerade sina elever till att först utveckla sin personlighet för att sedan se och skapa med utgångspunkt från sina egna ögon och erfarenheter.  Rodin fick aldrig någon formell utbildning. Hans första skulptur refuserades av Grand Ecole och  under flera år drog han sig fram som ornamentör och hantverkare av utsmyckningar.
24 år gammal träffade han sömmerskan Rose Beuret med vilken han fick en son och de tillbringade flera år i Belgien och han gjorde även en inspirerande resa till Italien. Väl återbördad till Frankrike arbetade han en tid han som designer på en porslinsfabrik i Sevrès.
1880 vann han uppdraget att skapa en portal till ett planerat museum (som aldrig byggdes), och ur detta verk  "Helvetets portar" som aldrig fullbordades," bröts" flera skulpturer ur och blev självständiga som "Tänkaren" och "le Baiser" "Kyssen". 1883 träffade han skulptrisen Camille Claudel, med vilken han inledde både en arbets- och kärleksrelation som varade ända fram till 1889. Om denna passion har gjorts en film och skrivits böcker och det slutade tragiskt. Rodin vägrade lämna sin Rose och Camille bröt upp för att skapa sig en egen plattform för sitt konstnärsskap.  Detta misslyckades dock i denna mansdominerande konstvärld och Camille fick ett nervsammanbrott och tvångsintogs på ett mentalsjukhus där hon tillbringade 30 år tills hon dog 1943. (en gudabenådad skulptris för övrigt…)
Rodin anses vara en av världens främste skulptörer som under sin livstid  även
tog emot många elevassistenter bl.a från Sverige. Med sitt okonventionella sätt att arbeta bröt han med de tongivande stilarna inom konsten, skapade något alldeles nytt med sin expressiva stil där han försöker nå inte bara det yttre  utan kanske främst det inre uttrycket. Gå och se!

"The eternal spring" inspirerad av den nyligen påbörjade kärleksrelationen med Camille...
"Danaid"
"Rodin"  och Camille Claudel, skulptur Camille Claudel
Författaren Honoré Balzac
"Strindberg"
Carl Eldh
"Strindberg" Agnes de Frumerie
Ruth Milles och Carl Milles
"Holländsk fiskarflicka i blåst" och "Holländska fiskarflickor i blåst"

2 kommentarer:

  1. Vilket bra tips. Det hade jag missat. Gott Nytt År önskar jag dig och din familj. /Kersti

    SvaraRadera