söndag 5 april 2015

Påskalamm, Miss Marple och Halleluja!


Ingen rolig Påsk.., ingen familjemiddag, inga påskkärringar (lilla E är i fjällen och Elsa Dolly i Tromsö…) ingen sol som var uppe tillräckligt länge för att vi skulle kunna vara i trädgården, och förresten det hade jag inte kunnat heller eftersom jag var sjuk. Ja, tillräckligt sjuk så att jag inte orkade något annat än ligga på soffan och gnälla hur tråkigt allting är…och försöka dämpa hostan med honungste och hostmedicin. Inte hade jag någon matlust heller så när Christer sa att han tänkte göra lammstek opponerade jag mig inte. Han älskar lamm, inte jag och varför förstår jag egentligen inte. Mammas "får i kål" minns jag från min barndom och den tyckte jag om, och lammkotletterna jag åt en gång på Gotland var jättegoda, så varför framhärdar jag?!
 Nåväl, underbara dofter spred sig in till min bädd och äntligen kändes det som om jag var lite hungrig. Påskalammet tänkte jag, ätes nu av miljontals människor över hela världen, en judisk tradition till minne av uttåget ur Egypten, och som i kristendomen blivit symbol för Jesus.  Minns en Påsknatt i Grekland på en liten ö…kyrkklockorna ringde hela natten och i buskagen slaktade man får till kommande måltid…barbariskt tyckte jag då…är det därifrån kantänka som min motvilja kommer?!
Christer dukade vackert med ljus och ett glas Amaronevin och sedan åt jag. Det var GOTT! Inte bara såsen som Christer är mästare på utan även köttet. För lite lammsmak tyckte han, men för mig helt perfekt! Får nog tänka om…
Sedan gick jag tillbaka till Agatha Christies "Miss Marples sista fall". Alltid en Christie när jag inte orkar något annat!!  Den gavs ut efter hennes död och det var länge sedan jag läste den. Som alltid älskar jag att stiga in i hennes värld med små engelska byar, där man dricker sitt te och pysslar i sin trädgård och skvallrar…och där sitter Miss Marple och lyssnar och löser problemen medan hon stickar något gulligt till ett syskonbarn! Och som vanligt har jag glömt vem mördaren är! Jag tar alltid fel!!
Även om jag inte känner mig helt ok ännu går jag till kyrkan i dag. Vill så gärna vara med och sjunga "Hallelujakören" ur Händels "Messias". Kan inte tänka mig något pampigare så här på Påskdagen!


4 kommentarer:

 1. har du varit sjuk? Har jag missat...påskkram ann

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det kom helt plötsligt…bättre nu men fortfarande inte ok. Kram<3

   Radera
 2. Så härligt att ha favoritböcker som man vet att man orkar läsa vid sjukdom! Christie låter suveränt. Jag har varit helt försjunken i en dystopisk framtidsskildring. Divergent. Mer om den sen, lite typ Hungerspelen. Bladvändare. Nu hoppas jag du är frisk och så härligt att bli ompysslad med påskalamm och Amaronevin!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ännu inte helt återställd men klart mycket bättre! Väntar tålmodigt på vårvärmen och snart kommer mina hjärtan från Tromsö! Bara den tanken gör mig friskare!

   Radera