onsdag 7 januari 2015

"Kvinnor, rädda det levande…"


Vera Nilsson 68 år
I sista minuten (inget ovanligt!) hamnar vi på Liljevalchs utställning med drygt 140 målningar av konstnären Vera Nilsson. I dag slutade den, men vill man se den föreslår jag en utflykt till Norrköping senare i vår där den också ska visas ( först även i Halmstad, men dit är det ju en bit!) Vera Nilsson föddes 1888 i Jönköping och levde till sitt nittioandra år. Hon studerade både i Köpenhamn, Spanien, Paris, men även platser som Öland, Värmland, Bohuslän och Senegal i Afrika inspirerade och utvecklade hennes konst. För den större allmänheten är hon nog mest känd för sina barnporträtt, oftast av dottern Ginga (Catharina), där målningarna aldrig är insmickrande eller "gulliga" utan realistiska och i bland ganska grova. Hon tog intryck av framförallt van Gogh och hans färgpalett, men även El Greco och kubismen inspirerade. Men egentligen behöll hon hela livet sitt speciella konstuttryck. Hon levde ensam med sin dotter, var radikal, kämpade för nedrustning och solidariserade sig självklart med de förtryckta. I en serie bilder från Senegal avbildar hon  de svartas vardagsliv och gör det på ett icke stereotypiskt vis. Landskapsbilderna från Öland, där hon tillbringade många somrar, är ofta jordfärgade och av havet syns intet utan det är inåt landet hon skådar. Från Bohuslän finns porträtt av fiskare och en favoritmålning är av fiskarhustrun "Regina" från Herrön.
 Vera Nilsson blev för mig en ny spännande bekantskap och som alltid tänker jag på hur många otroligt duktiga kvinnliga målare vi haft och har i vårt land.

Lillan skriver

By på Öland
Gubbhuset på söder 1940-tal
Minnen Senegal
Regina på Herrön

2 kommentarer:

  1. Minner meg om Van Gogh i sitt uttrykk.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, Vera Nilsson tog starkt intryck av van Gogh då vissa verk av honom visades 1912 i Köpenhamn på en internationell utställning.
      Det lite grova och den jordfärgade färgskalan blev även hos henne ett dominerande drag.

      Radera