torsdag 22 januari 2015

Tittut!Ett fantastiskt vinterlandskap breder ut sig utanför fönstret. Tidig morgon och tyst i huset. Vår lilla vattkoppsflicka börjar återhämta sig men har kanske blivit van vid all uppmärksamhet för hon vill helst att man ska vara med henne…får plötsliga utbrott i bland,  inget passar, inte ens mamma, prövar sin vilja. Men musik och sång fungerar ofta och att titta in i Mumintrollets värld eller Bolipompas är också spännande. För att vi ska få lite andrum delar vi upp oss, så igår gick jag och Elsa Dolly på teater. På Lundagatan ligger dockteatern "Tittut". Jag har aldrig varit där förut och det blev verkligen en positiv överraskning. Sedan drygt 40 år ger man här föreställningar för små barn, från ca 2 år (men flera var mycket mindre!). Man tar upp olika existentiella frågor med hjälp av skuggspel, dockor men också med levande skådespelare.
Just nu ger man "Vem ska trösta knyttet" efter en saga av Tove Jansson och jag blev helt betagen! Ni som känner mig vet ju att jag ofta kan bli "översvallande", men det här var underbart. Spännande och med vacker scenografi bestående av enkla skärmar där berättelsen delvis visas via skuggspel men också förmedlas genom skådespelarnas agerande. Redan i foajen börjar det…och när vi kommer in i salongen ligger en vacker snäcka i en liten sandlåda…och det är där berättelsen tar sin början. Poetiskt och fängslande. Ja ni hör! Men, och det är ju det som är det viktiga! Alla barnen, och jag menar alla!, satt som trollbundna i 40 minuter! Och när de tillsammans ska hjälpa Knyttet att skriva ett brev till ett ensamt Skrutt så säger den första som räcker upp handen…" det ska bli ett lyckligt slut!" Och det blir det förstås, precis som det ska vara med sagor!

"Jag har tagit en ballong till Elin också!"
Efteråt gott med glass på "vårt" café Bokspindeln!

3 kommentarer:

 1. Tittut är ett favoritställe så poetiskt, just som du beskriver.

  SvaraRadera
 2. Vilken underbar mamma jag har! Och det bästa mormor man kan tänka sig! vad skulle vi göra utan dig??? Massa pussar från din största fans!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och jag! Världens underbaraste dotter!<3<3<3

   Radera