söndag 14 september 2014

Vikten av att rösta!

Vilken riktning ska jag välja!! (konstverk av Göran Lundvall)

I dag ska vi rösta för hur vi vill ha det de nästkommande 4 åren. Enligt alla prognoser är det givet att det blir maktskifte även om man aldrig kan veta. Hur sedan allt blir är förstås inte givet. Kaos säger en del, bäddat för osäkerhet och spekulationer kring vad eventuella vågmästare både på höger och vänsterkanten kan få för betydelse. Att få rösta är en mycket fundamental och viktig del av vår demokrati och också att få göra det privat. I DN i dag skriver man om hur man mer och mer öppet visar även i vallokalen vad man röstar på. Ibland är det grupper som tillsammans kollar in varandra och vilka lappar man tar…man tar bilder och lägger upp på FB…Jag minns när jag började rösta hur jag lärde mig att det var viktigt att ta valsedlar från alla partier och att jag sedan helt ensam i båset stoppade ner de lappar jag själv valt utan att någon hade med det att göra. Hur jag väljer är personligt och om jag sedan väljer att delge mina val bland vänner så är det helt ok, men inte i vallokalen.
Göran Greider, som jag både ogillar och gillar!!, skrev i en krönika att inget parti kan motsvara alla ens förväntningar utan valet enligt hans sätt att se handlar mycket om den färdriktning man vill att samhället ska ta. Det ligger mycket i det tycker jag. Vill jag ha ett samhälle där staten mer och mer styr och ställer över medborgarna eller ett samhälle där staten givetvis i stora frågor ska lägga ribban men som främst  ska stödja och hjälpa medborgarna i deras egna val…ja, det är frågan. Så gå och rösta!

2 kommentarer:

  1. Margareta Lindkvist14 september 2014 02:49

    Ja idag går vi och röstar! För mig blir det vallokalen i Österunda ett par km härifrån. Håller helt med dig Maggan om vikten av att rösta den högtidlighet (!) jag känt sedan barnsben insupen via föräldrar och äldre släktingars köksbord infinner sig alltid på valdagen. Påverkad av min morfar, fackföreningsordförande och aktiv i det röda Ådalen. Tiderna har dock förändrats och beträffande Göran Greider har jag samma uppfattning som du både gilla och ogilla. Kan det bero på min schitziga personlighet? Strålande sol och till kvällen middag och ett glas vin, vilken färg? Det finns bara rosa här, kallt och gott. Kram Maggan (obs ingen taktikröst för min del) Ha!

    SvaraRadera
  2. Ja, som du känner jag det högtidligt att gå i väg till skolan där vi röstar. Mycket folk och god stämning och utanför finns kaffe och hembakta bullar att köpa av en skolklass! Vi stannar dock till i Fredric, sonens, trädgård och njuter av solvärmen! Snart blir det bio, Lasse Hallströms nya film och sedan en sallad! Inget vin i dag (5:2 dagen!) utan ett glas ljust blågrönt vatten blir bra!
    Santé min vän och kram!

    SvaraRadera