onsdag 24 september 2014

"Je suis, tu es…."


Pluggar franska med barnbarnet! Han har börjat på gymnasiet och på fredag är det prov. Mycket repetition så här i början förstås och vi tragglar regelbundna och oregelbundna verbböjningar. Han är duktig men svettas över alla dessa små accenter och tilläggs-s som "smyckar" den franska stavningen!
Är det pluralis ska det vara så och är det femininum så….Tänker på den roliga boken jag nyligen läst av Sara Lövestam "Grejen med verb", pedagogisk, informativ och som sagt vansinnigt rolig! Undrar hur en sådan bok skulle bli om franska verb! Bland mycket annat lärde jag mig att imperfekt inte alls heter imperfekt utan preteritum! Imperfekt betyder på latin oavslutad och det är ju inte något som är avslutat i förfluten tid medan preteritum betyder avslutad! Så det så…men jag kommer nog att fortsätta säga imperfekt som jag säger han eller hon (inte hen även om jag kan tycka att det inte är så tokigt!) eller h i C-durskalan. Ni vet skalan, c d e f g a h c! Men nu heter det inte längre h, sa ett spelande barnbarn till mig, utan b! Varför då? sa jag. Det kunde han inte svara på….Du är förändringsobenägen, säger min Christer. Ja, jag är nog lite trög,  "a slow starter"!


4 kommentarer:

 1. Visst är den underbar, Sara Lövestams bok! Men jag säger som du: Imperfekt. Där kan jag inte tänka om. Det var en nyhet för mig när jag läste hennes bok. Men hen har jag tagit till mitt hjärta, så praktiskt litet ord :)
  För övrigt är det vansinnigt roligt med fransk grammatik, jag brukade nöjesplugga oregelbundna franska verb. Men jag använder min franska för litet, den har blivit så usel, vill gå på kurs i Aix!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, så småningom blir det nog hen för mig också….Klart du ska gå på kurs i Aix! Jag har en väninna som gjorde det och hon var jättenöjd. Sedan vet jag också att Alliance francaise har föredrag och olika evenemang där man bara pratar franska men det känner du nog redan till. Christer och jag går ju på franskkurs på ABF varje vecka och det gör att man inte känner sig alltför ringrostig!

   Radera
 2. Vilken rikedom att du kan hjälpa grabben med franskan, tack!
  När det gäller förändring är det väl, som så ofta, en fråga om att hitta balansen. Vara öppen för det nya och förändring, men inte utan eftertanke kasta det som är klokt och bra över bord?!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gör det så gärna! Dels får jag träffa honom och dels lär jag mig själv nya saker och får en välbehövlig repetition inte minst av verb!
   Håller med dig om vikten av eftertanke…finns alldeles för lite av det numera tycker jag…så att vara en liten bromskloss är nog inte helt fel!! kram

   Radera