söndag 10 augusti 2014

"Ingen människa är en ö…"Just nu pågår en skärgårdsinspirerad utställning på det fantastiska konstmuseet Artipelag på Värmdön. Museet som är privatägt ritades av arkitekten Johan Nyrén, en gammal Enskedebo! som tyvärr dog för några år sedan så detta blev hans sista verk.  En byggnad med stora utställningshallar med enorma fönster ut mot naturen, mot havet och klipporna. Rymd och ljus och på taket har man en vidunderlig utsikt över skärgården. Hit kan man komma med både båt och buss och båtturen i sig är en fin upplevelse av vår skärgård.  Hit for vi med två barnbarn och gick den fina strandpromenaden uppbyggd av trä upp till museet. Nere vid bryggan ute i vattnet ligger ett jätteöra och guppar och vid stranden hörs ljud som tycks komma från olika platser i skogen. "Entendre" (lyssna) av Ebba Bohlin. Lyssna till naturen vill hon säga…och begrunda hur vi tar hand om den… Dåtida och nutida konstnärer tolkar skärgårdsupplevelser alltifrån Zorn till Ernst Billgren och ofta stannar jag till vid de enorma fönstren…därutanför finns de mest fantastiska konstverk!
Då och då smyger Evert Taubes musik ut från ett av rummen och själv blir jag inspirerad att leka lite!


konstnär Jan Håfström
"Vårvinter", Staffan Hallström
"Fönster i blått" Rune Jansson
Stenhäll utanför ett av de stora fönstren...

"Utblick övre gården" Olle Nyman
"Sundet" LG Lundberg
Mina barnbarn!  "Utblick" Kallar jag denna lilla installation!

2 kommentarer:

  1. Så fint Margareta. Och så sorgligt att Johan N gick bort för tidigt. I slutet av september åker jag till Artipelag för att lyssna på Malena Ernman :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det blir säkert en jättefin föreställning! Malena är inte bara en fantastisk sångerska utan verkar också vara en rakryggad och modig människa.

      Radera