lördag 26 april 2014

Kultur, kultur…och lite shopping!Cezannes ateljehus

Le paysage de Cezanne, kallas området kring staden Aix. Dominerat av det mäktiga berget St Victoire, som Cezanne var helt fascinerad av och målade över 60 gånger. Paul Cezanne, som var född i Aix 1839 tillbringade de sista 5 åren av i sitt liv (dog 1906) i denna gamla vackra stad, som grundades redan 123 f. kr av en romersk konsul. En mysig stad att promenera i med sina labyrinter av gator och varje liten öppen plats har en fontän! Eftersom det är en universitetsstad vimlar det av unga människor på caféer och restauranger, och här finns många butiker med billig "snabbmat" för hungriga studenter! Vi älskar att vandra omkring här Christer och jag och denna gång besökte vi också Cezannes atelje som ligger utanför den gamla stadsdelen. Det var nu inte så mycket att se!, inga tavlor utan bara rummet där han arbetade. Men där stod hans staffli och hängde hans gamla kläder och hattar och det var en fin stämning, som alla saker han omgav sig med förmedlade. Huset låg vackert på kullen omgiven av rik grönska och jag kan föreställa mig hur idylliskt det måste ha varit på den tiden det begav sig. Numera växer stora boningshus upp runt omkring och på vägen utanför kör bilar och bussar.
Lite shopping blev det även... för mig! Jag saknade min Agnes! Christer är tålmodig men står oftast utanför butiken med sitt evinnerliga korsord! På hemvägen stannade vi i byn St Maximin med sin enorma basilika St Madeleine för att lyssna till Faurés Requiem. Kören Amadeus med solister fyllde kyrkorummet med gudomlig musik. En magisk kväll och jag längtade hem till min kör och att få sjunga igen!  Jag vet hur det känns att stå så där framför publik och tillsammans med mina sångarkollegor i bästa fall skapa en musikalisk upplevelse!


Modern målning av okänd konstnär på en port i Aix
Urgamla målningar framtagna i katedralen St-Sauveur i Aix
Shoppa är väl också kultur…eller?!

Vilken aukustik! Här skulle jag vilja sjunga med min kör!
P.S. Du kan förstora bilden genom att klicka på den!

4 kommentarer:

 1. Men vilken kulturpromenad! Låter underbart och visst är det väldigt kul att kombinera med titt in i roliga boutiquer. Håller helt med!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det bästa är förstås att ha en likasinnad med vid shoppingen! Du vet som tittar och känner och provar etc! Men det gick bra ändå och denna gång blev det ett par skor och en liten portmonnä à la Marie Antoinette (kopia från Louvren) perfekt för nyinköpt läppstift! :)

   Radera
 2. Ja, hade jag hänkat hade det varit fler påsar under armen!! :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, du måste hänka med någon gång min kära vän!:)

   Radera