lördag 30 mars 2013

"Jag är den jag är"

Har ni hört talas om Murasaki Shikibu? Inte jag heller! förrän i tisdags när jag lyssnade på Monica Braw i anvördiga Hedengrens bokhandel. Hon är fil.dr i japansk historia och har skrivit flera böcker om Japan. Jag kände inte alls till henne och det som lockade mig var titeln på föredraget "Kvinnor i Japan under 1000 år". Jag har alltid känt en fascination för detta land, dess kultur och historia, men vet samtidigt så lite. I Japan har kvinnans ställning, som i övriga delar av världen, varit starkt begränsad även om det växlat lite från tid till tid. Och de kvinnor som trots alla odds kunnat hävda sig har alltid kommit från priviligerade klaner eller klasser. Så och i Japan. I boken berättas om 9 olika kvinnor som på olika sätt haft stor betydelse för Japans utveckling både politiskt och kulturellt  och som fortfarande lever i japanernas minne och historia.  Murasaki Shikibu levde i slutet av 900-talet vid hovet som hovdam till kejsarens dotter,  och här skrev hon vad man i dag kallar världens första roman "Berättelsen om Genji". Den handlar om prins Genji som levde vid hovet på 900-talet och som var en Don Juan, men mer omtänksam mot kvinnorna än vår spanske dito. Grundtonen är insikten om livets förgänglighet, men det är ingen dyster historia.
I 53 kapitel beskrivs olika aspekter av människornas liv och de är dessutom skrivna på japanska vilket inte ansågs "fint" eftersom det gängse skriftspråket var kinesiska. Murasaki skrev också en slags dagbok där hon ovanligt nog analyserar och iakttar sig själv. Än i dag läses utdrag ur hennes roman av japanska skolelever och hon fortsätter inspirera författare och konstnärer även i västvärlden. Man vet inte exakt när hon dog kanske 1014 men som Monica Braw skriver "hur olycklig hon än var med mycket i sitt liv slog hon vakt om sin egenart med den stolta förklaringen : "Jag är den jag är".


1 kommentar:

  1. Margareta Lindkivst30 mars 2013 04:00

    Å kära boklåda! Tänker på Söderbokhandeln i Götgatsbacken, bara att knata in och nosa lite på böckerna, sätta sig i soffan och bläddra lite, cool jazz och sen ut i solen igen! Tack för tipset Maggan.

    Kram

    SvaraRadera