söndag 24 maj 2020

Sommarpsalmen förkunnar sommartiden....

Jag och mitt alt  i allo! Karin på körresa i Wien 
Kristihimmelsfärdshelgen har under många år alltid varit förknippad med körresor för mig. När jag tänker tillbaka har dessa kördagar varit fyllda av mysigt umgänge med körkollegor, sevärdheter och upplevelser på nya platser men framförallt konserter ofta i fantastiska kyrkor med akustik vi inte är bortskämda med här i vår egen Enskede kyrka. Vartannat år har vi farit utomlands och vartannat har vi rest i Sverige.
Förra året gick resan till Assisi, den helige Fransiscus stad, i norra Italien. I år blev det ingen resa överhuvudtaget av förklarliga skäl...
Många, många minnen dyker upp i mitt huvud men några sticker ut lite särskilt. Som när vi under vår Romresa besökte katakomberna och där under jorden sjöng  sommarpsalmen i ett trångt litet utrymme  och med dödskallar i gångarna... att stå där och sjunga om ljuset och sommaren i mörkret där så många kristna och judar begravts under antiken var en mycket märklig upplevelse...en tidsresa mellan då och nu...mellan de som gått före och vi,  just nu där sjungande för dem...
Med min skönsjungande son Fredric på St Petersplatsen på körresan i Rom
Eller på ett sjukhus i Estland, som nyligen fått sin självständighet. Vi hade överlämnat sjukvårdsmateriel, som några sjuksköterskor i vår kör tagit med sig; matriel där datumen gått ut men som fortfarande var fullt användbara, och som nu tacksamt togs emot av överläkaren...då bestämde vi att vi sjunger för de sjuka...man öppnade upp sjukrummen, mycket enkla rum (minns hinkar som stod bredvid enkla järnsängar med filt)...de patienter som orkade gick ut i den långa korridoren och satte sig runt väggarna... och så sjöng vi sommarpsalmen...jag minns att jag grät och inte bara jag...vi hade svårt att titta på varandra, men så inlevelsefullt har jag nog  aldrig sjungit denna psalm vare sig förr eller senare. De sjukas ansikten...solstrålarna som spelade i de stora lite otvättade fönstren, känslan av fullständig närvaro.
EKK med dåvarande körledaren Susanne i Estland
En annan musikalisk upplevelse är när vi gjorde vår Tysklandsresa i Bachs fotspår med vår nuvarande körledare David Åberg. Vi besökte givetvis Thomaskyrkan i Leipzig där Bach är begravd och vi ställde oss runt den och sjöng Komm  susser Tot... ett vackert finstämt stycke av denne fantastiske organist och tomsättare...den femte evangelisten kallad.
Ett litet litet axplock bland fantastiska musikupplevelser men också roliga festminnen där  hela kören trängde sig in på någons rum och sjöng och drack diverse alkoholhaltiga drycker långt in på småtimmarna!

Härvarefest!!
Numera går det betydligt mer städat till. Ingen vill längre bo på enklare vandrarhem med flera i samma rum. Nu ska det var bekvämt och många föredrar egna rum!  Något håll igång på nätterna blir det inte heller...Nej kören har stadgat sig, och även om drinkar förekommer så sker det i mer eller mindre!! ordnat skick!
Många vackra körstycken har ingått i vår reserepertoar men alltid avslutar vi med Waldemar Åhlens och Carl David af Wirsens Sommarpsalm...

"En vänlig grönskas rika dräkt
har smyckat dal och ängar,
Nu smeker vindens ljumma fläkt
de rika örtesängar
och solens ljus och lundens sus
och vågens sorl bland viden
förkunnar sommartiden"
En vacker kväll på en brygga i byn Otepää Estland....min altvän Lotta och jag sjunger "Över skogen över sjön"
ett underbart minne och upplevelse!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar