måndag 4 maj 2020

Tankar mellan hägg och syren...

Tittar i min almanacka. Inställt, inställt...står det på var och varannan sida. Alla seniorkurser, alla körrep, alla skjutsningar av barnbarn till dans o kör,  60 års kalas och planerade vänmiddagar, resor till Frankrike och kompisresa till Mallorca etc...det är som på flygplatsens stora Departuretavla, cancelled, cancelled...
Nu fylls boken med notiser om promenader, utflykter, väderutsikter, aw-möten på webben och en och annan barnbarnstitt på  avstånd. Livet är på något sätt inställt eller satt på sparlåga, ja detta har jag ju skrivit om förut.
I söndags var det en intressant artikel i DN av Per Svensson där han talar om monotonin och den befriande kraften i upprepningarnas återkommande mönster. Nu när så mycket raderats ut av alla aktiviteter som livet vanligtvis är fullt av fylls vi av leda och tristess...karantänen får oss att känna oss illa till mods, instängda...men är det bara av ondo? en expert Peter Währborg, bl. tidigare chef för stressmedecin i Göteborg säger att monotonin kan i sin positiva mening skapa trygghet och social stabilitet och en slags mening i tillvaron. Artikelförfattaren kan känna en tillfredsställelse i att slippa denna ständiga omväxling i det normala livsmönstret och monotonin i "karantänen" skapar luckor i tiden som gör att det nära och påtagliga i livet upplevs och ses på ett annat sätt. Tänk bara nu på Våren! Hur många gånger i livet har man inte hört folk säga att "jag hinner aldrig med Våren; hinner aldrig njuta av fågelsången eller se den där första sippan..." Nu har du en chans till det...i alla fall många av oss som mer eller mindre frivilligt måste hålla oss undan. För att inte bli deprimerad eller tänka destruktivt måste vi fylla vår självisolering med mening. Vi deltar i en motståndskamp mot ett farligt virus, och vi 70 plussare deltar genom att hålla oss hemma och följa alla restriktioner. Tja, det är också ett sätt att se på saken...men viktigt är att fylla sina dagar med all den inspiration och vårglädje man kan få speciellt nu  denna tid mellan hägg och syren!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar