onsdag 11 november 2015

Från Bejing till Shanghaj…4


I nära en timme står vi i kö för att besöka Maos mausoleum, en väldig byggnad med kolonner, och här inne vilar Mao i sin kristallkista sedan 1976. Mest kineser,  som gärna vill tränga sig förbi och många köper blommor (som jag misstänker åker in och ut…) men stämningen är god och vakter med megafoner ser till att allt går lugnt och stilla till. Runt om breder Himmelska fridens torg ut sig. Där ligger Folkets stora hall,  historiska museet och långt borta ser jag den förbjudna staden, kejsarnas  enorma område omgärdas av en 10 m hög mur. Staden byggdes i början av 1400-talet då huvudstaden flyttades från Nanjing till Bejing och 24 kejsare från Ming och Quindynastierna bodde här. Det sägs att här skall finnas 999 byggnader och 9999 rum! Den siste kejsaren Pi Yi bodde här till 1924 då han tvingades flytta.  Huvudingången till förbjudna staden går genom Himmelska fridens port där ett jätteporträtt av Mao hänger. Här utropade han folkrepubliken Kina den 1 oktober 1949. Mitt på torget står ett monument över folkets hjältar. Allt är mycket imponerande.
Vi går först förbi en jättestaty av Mao där folk lägger ner sina blommor. En del bugar och för ihop händerna som till bön, andra fortsätter bara förbi in till rummet med kristallkistan. Jag vet inte riktigt vad jag känner…här finns en historia och en värld som är så långt från min verklighet… förundran kanske och hur kan man vörda en man som fick nära 40 miljoner människor att svälta ihjäl när han skulle snabbindustrialisera Kina ( stora språnget), som under kulturrevolutionen lät förstöra ovärderliga kulturskatter, som lät tortera och mörda en och en halv miljoner människor i synnnerhet de
intellektuella… För den stora saken skull, svarar någon, för de fattiga bönderna, för orättvisorna…Det stämmer till eftertanke och ännu har jag inte mött bonden som så stolt sjöng sin kampsång i Yangshou.
Förbjudna staden, där endast kejsaren med familj och hov hade tillträde, bjuder på vackra byggnader med olika gårdar som kunde stängas av.  Den mäktigaste byggnaden är kejsarens kröningsbyggnad med tillhörande mottagningsrum och ceremonirum. Roligt var att vi kanske som de första svenskarna fick besöka ett nyöppnat renoverat område där en kejsarmoder bott, ävensom den sista kejsarinnan Cixis bostad. Det var också hon som på nytt 1902 byggde upp det två gånger nerbrända Sommarpalatset, där hon älskade att vara under sommarhalvåret. Det ligger några mil utanför Bejing men tyvärr fick vi alldeles för kort tid där p g a den myckna biltrafiken, för här hade jag velat gå i flera timmar och titta på alla vackra hus, njuta av grönskan och Kunmingsjön och kanske äta på någon av alla trevliga restauranger.

Utsikt från Kolberget över den förbjudna staden


Kröningspalatset
Bilder av lotusblomman förekommer överallt. Symbol för bl.a renhet och perfektion
Vattencisterner
Röda och gula färger symboliserar tur och lycka
Olika symboler för skydd mot onda krafter
All utformning såväl arkitektonisk som de olika färgskalorna har en symbolisk innebörd

Änkekejsarinnan Cixi 1835-1908, om henne har Jung Chang skrivit en
mycket intressant och läsvärd bok
Marmorbåten
"Den långa korridoren" byggdes 1750 av dåvarande kejsaren Qianlong till hans mamma,
så att hon skulle slippa sol eller regn då hon ville promenera utmed stranden!
Den är 728 m lång och taket pryds av ca 14000 målningar...
Ett rum för en kejsarinna...
Tornet för buddistisk dygd

2 kommentarer: